Hírek

2012.08.16. 17:00

Kormánytúlsúly a híradásokban

A kormány gazdaságpolitikai intézkedései, a természeti katasztrófák és a szélsőséges időjárás okozta károk, valamint az erőszakos bűncselekmények voltak a leggyakoribb témák júliusban a hírműsorokban.

mti

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gyorsjelentése egyebek mellett azt is tartalmazza: az M1 esti Híradójában 7,7 százalékos arányban szerepelt a kormány a politikai témájú hírek között, míg a Fidesz majdnem 51 százalékban, a KDNP pedig további 5,6 százalékban. Az MSZP aránya majdnem 12 százalékos volt, ugyanennyi hely jutott a Jobbiknak is, míg az LMP-nek 8,1 százaléknyi szereplési lehetőség, a Demokratikus Koalíciót magában foglaló függetleneknek pedig 4,4 százalékos.


   
Az RTL Klub esti Híradójában, júliusban a kormány szereplési aránya a politikai híreken belül több mint 11 százalékos volt, a Fideszé pedig 59,4 százalék. A KDNP aránya 4 százalék fölötti, az MSZP több mint 7 százalék volt, a Jobbiké meghaladta a 10 százalékot, az LMP aránya pedig a 6 százalékot. A függetlenek itt 1 százalékos szereplési lehetőséghez jutottak.

A TV2 Tények című műsorában a kormányról szóló hírek 7,3 százalékos arányt mutattak, a Fidesz pedig majdnem 59 százalékban szerepelt. A KDNP aránya nem érte el a 3 százalékot, az MSZP pedig pontosan 22 százalékos volt. A Jobbik majdnem 4 százaléknyi szerepléshez jutott itt, az LMP aránya megközelítette az 5 százalékot, a függetleneké viszont nem érte el az 1 százalékot.

Orbán Viktor miniszterelnökkel összesen 347 alkalommal foglalkozott a média júliusban, 190 alkalommal meg is szólaltatta. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke 25-ször szerepelt a hírekben, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke 28-szor, Vona Gábor Jobbik-elnök 19 alkalommal, míg Jávor Benedek, az LMP parlamenti frakcióvezetője 31-szer.

A Fideszből a legtöbbször Orbán Viktor jutott be a médiába, őt követte Varga Mihály, Fazekas Sándor, Matolcsy György és Hende Csaba. A KDNP-ből a legtöbbször Soltész Miklóst láthatták, hallhatták az emberek, valamint Semjén Zsoltot, Harrach Pétert, Tarnai Richárdot és Bagdy Gábort. Az MSZP-ből a legtöbbet Mesterházy Attila szerepelt, valamint Józsa István, Korózs Lajos, Török Zsolt és Burány Sándor.
A Jobbikból a legtöbbször Szegedi Csanád került be a hírekbe, Vona Gábort, Volner Jánost, Novák Elődöt és Szilágyi Györgyöt megelőzve. Az LMP-ből a legnagyobb számban Schiffer András szerepelt a médiában, valamint Jávor Benedek, Karácsony Gergely, Scheiring Gábor és Heltai László. A Demokratikus Koalícióból Gyurcsány Ferenc került be a legtöbbször a médiába, valamint Molnár Csaba, Bauer Tamás, Baracskai József és Varju László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!