Hírek

2011.09.02. 16:16

Népszámlálás október elsejétől

Egyedi adat nem kerülhet ki, név nem szerepel a kérdőíveken, a lakcímet pedig a személyes adatoktól külön kezelik a népszámláláson.

MTI

Start előtt a népszámlálás című sajtótájékoztatón Virágh Eszter szóvivő elmondta: titoktartási kötelezettségről szóló szerződést íratnak alá az előkészületek során a mintegy 50 ezer közreműködővel. Az adatvédelmi biztos hivatalával együttműködési megállapodást kötöttek, az intézménnyel a program elejétől a kérdőívek megsemmisítéséig állandó kapcsolatban lesznek, továbbá fizikai értelemben is biztosítják az iratok védelmét.



A számlálóbiztosokat "számtalan norma és kötelezettség köti". Számlálóbiztos-igazolvánnyal kötelesek bejelentkezni, személyi igazolványukat is fel kell mutatniuk kérésre, széljegyzeteket nem írhatnak a kérdőívekre, és nem módosíthatják a válaszokat a kérdőíven.
A szenzitív - az anyanyelvre, vallási, nemzetiségi hovatartozásra, fogyatékosságra és egészségi állapotra vonatkozó - kérdések megválaszolása önkéntes alapon történik.

A tíz évenként tartott, októberben kezdődő népszámláláshoz mintegy 500 oktatót készítettek fel a számlálóbiztosok képzésére, de nemcsak a népszámlálással kapcsolatos tudnivalókat, hanem oktatói készségeket is el kellett sajátítaniuk

Kátainé Csincsák Éva, a KSH főosztályvezető-helyettese elmondta: mindenkiről gyűjtenek adatokat, aki "Magyarországon életvitelszerűen él". A külföldiek közül azoknak kell válaszolniuk a kérdésekre, akik legalább három hónapja élnek az országban. Azokat a magyar állampolgárokat is megkeresik, akik átmenetileg, nem régebben, mint 12 hónapja - egyebek mellett tanulás vagy munka céljából - külföldön tartózkodnak. Nem kell kitölteniük kérdőívet azoknak, akik átmenetileg tartózkodnak egy adott címen, és azokról sem kell nyilatkozni, akik még nem születtek meg október 1-jén (tehát ha valahol október 20-án vesznek fel adatokat, és ott a háztartásban október 1. után világra jött újszülött él, ő nem szerepel majd a nyilvántartásban). A tartósan, legalább 12 hónapja külföldön élőkről és azokról sem kell kitölteni kérdőívet, akik nem élnek ott életvitelszerűen, ahova be vannak oda jelentve - tette hozzá a főosztályvezető-helyettes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!