Hírek

2011.07.30. 08:33

Olcsóbb pirulákat akar a minisztérium

Tizenegy új hatóanyaggal bővült az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által támogatott gyógyszerek köre. Fokozza az árversenyt a minisztérium az olcsóbb gyógyszerekért.

MTI

Az elmúlt évben új gyógyszeres terápiát még csak elvétve tudott befogadni a támogatott készítmények közé az OEP. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent rendelete révén 11 új hatóanyag árát támogatják, ezek a többi között szívritmuszavarok, szív- és érrendszeri megbetegedések, veseelégtelenség, illetve egyes onkológiai vagy csontritkulással járó betegségek kezelésére szolgálnak.
A rendelettel a "generikus", vagyis az azonos hatóanyagú készítmények piacra jutása is könnyebb lesz a jövőben.

Amikor egy készítmény szabadalmi védettsége lejár, egyenértékű és helyettesíthető készítmények léphetnek a piacra. Az új szabályozás elősegíti, hogy az érintett gyártók jelentősebb mértékű árcsökkentéseket nyújtsanak be az egészségbiztosítási pénztárhoz. Ezáltal az új készítmények a korábbihoz képest átlagosan tíz százalékkal alacsonyabb áron jöhetnek be a támogatási rendszerbe, ezzel együtt pedig a lakossági térítési díjak is csökkennek majd.
 
További módosítást jelent, hogy eddig a gyógyszergyártók a licitálás során egymás árcsökkentését nyomon követhették, az új rendszer szerint azonban úgynevezett vaklicit lép életbe. Az OEP korábban erről azt mondta, hogy ezzel a módosítással nagyobb lesz az árverseny, ettől pedig csökkenő lakossági térítési díjak remélhetőek.
   
   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!