Hírek

2011.05.02. 17:55

Megszavazza a Btk.-módosítást az MSZP

A cél fontossága miatt megszavazza, de hibásnak tartja az MSZP a kormánynak a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítására vonatkozó javaslatát, amelyről hétfőn dönt a parlament.

(MTI)

Bárándy Gergely országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány indítványa - amely az "egyenruhás bűnözés" megfékezése érdekében változtatna a Btk.-n - szakmailag elhibázott. Rámutatott, hogy a javaslat alapján két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki olyan, a közbiztonság, a közrend fenntartására irányuló vagy annak látszatát keltő tevékenységet szervez, amely másokban riadalmat kelt. Bárándy Gergely szerint azzal, hogy a megfogalmazásból hiányzik a jogellenes fellépés követelménye, a bíróságok a rendőröket is elmarasztalhatnák.

(Hasonló megfontolásból nyújtott be módosító javaslatot a kormány előterjesztéséhez a fideszes Vas Imre. Ő azokat büntetné, akik jogszabály felhatalmazása nélkül végeznek a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet, és törölné az indítványból a riadalomkeltést, mert az nem tényállási elem.)
 
A szocialista politikus hozzátette: bíznak a "szarvashibák" kijavításában, de mindenképp megszavazzák a kormány javaslatát, mert úgy vélik, nagyobb érdek fűződik ahhoz, hogy megszűnjenek a kisebbségeket érő atrocitások, "mint hogy ne kerüljön egy felesleges és rosszul megfogalmazott törvényi tényállás a büntető törvénykönyvbe". Ezt kiegészítette azzal: ezután még határozottabban fogják számon kérni a kormányon a közbiztonságot.
 
A sajtótájékoztatón Harangozó Tamás arról az emberi jogi bizottság által beterjesztett törvényjavaslatról beszélt, amelynek alapján a polgárőrszervezetek csak a székhelyükön láthatnák el tevékenységüket. Ezt úgy értékelte: a jogszabály ellehetetlenítené a polgárőrségeket, változtatni kell rajta, a szocialisták ezért nem támogatták azonnali elfogadását.


 
Kitért arra is, örömmel veszik, hogy a kormánytöbbség fel kíván lépni az előbb Gyöngyöspatán, majd Hajdúhadházon "járőröző" Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület ellen, de emlékeztetett arra: már tavaly júniusban írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándorhoz, rámutatva, hogy az egyesület képében a Magyar Gárda próbálja folytatni tevékenységét. A belügyminiszter akkor úgy felelt, a kormánynak nincsenek jogi eszközei arra, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzon - tette hozzá.
 
Kiemelte, hogy az MSZP minden olyan megoldást támogat, amely a szélsőséges, rasszista csoportok elleni fellépéshez eszközöket ad a rendőrségnek, de hangoztatta: ehhez az is szükséges, hogy a Belügyminisztériumot érintő 35 milliárd forintos zárolást vonja vissza a kabinet.

(MTI) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!