Hírek

2010.10.31. 13:19

Csont, vér, sütőtök

Október utolsó napján a sírok megnyílnak, a szellemek kiszabadulnak, idétlen jelmezekbe öltöztetett gyerkőcök kopognak be az ajtón csokit követelve. Csokit vagy csalnak!

Nana.hu

Mindenszentek előestéjén a szellem-és a földi világ egy kis időre összeér. Még egy felesleges, túlhájpolt amerikai műünnep, kelta hagyományőrzés, esetleg egy újabb nap a bulizásra? Mi az utóbbira voksolunk! Bújj te is jelmezbe, tegyél be egy horrorfilmet, süss egy tökpitét, vagy olvasd el Agatha Christie Ellopott gyilkosság (Hallowe’en party) című könyvét.

Eredetvizsgálat

A Halloween, vagy ahogy az írek hívják Hallow E’en az angol All hallows, vagyis mindenszentek kifejezésből ered. Az Skóciában, Írországban és Walesban élő kelták október harmincegyedikén ünnepelték a nyár végét. Ez volt a Samhain, a kelte újév kezdete, a Halloween őse. Úgy tartották ezen a napon térnek vissza földre az eddig állattestben létező bűnös lelkek szellemei. Áldozatokat mutattak be, mert így megvásárolható volt az elhunytak lelki üdve, akik végre beléphettek a mennyországba.

A szórakoztatóipar hamar ráharapott az új őrületre. Már október elejétől denevérek, boszorkányok, csontvázak, pókok és óriási sütőtökök lepik el az üzletek polcait. A töklámpás, vagy eredeti nevén a Jack o’ latern az ünnep legfőbb szimbóluma. A névadás alapja egy régi ír legenda a részeg Fukar Jackről.

A férfinek egy nap az erdőben megjelent a Sátán. Jack felzavarta egy almafára, azzal az ürüggyel, hogy dobjon le neki néhány gyümölcsöt. Mikor a Sátán felmászott a fára, Jack egy keresztet vésett a fa törzsébe. A pokol ura nem tudott lejönni, mert köztudottan irtózik a kereszt érintésétől. Jack ezután kötött vele egy alkut, miszerint ha meghal, a Sátán békén hagyja a lelkét.

Halála után Jacket iszákossága miatt nem engedték be a Mennyországba, de a Pokolból is kiutasították. A Sátán adott neki egy parázsló fadarabot, hogy ne örök sötétben kóboroljon az idők végezetéig. Jack beletette az izzó fát egy kivájt fehérrépa belsejébe, és megkezdte véget nem érő vándorlását menny és pokol között. A fehérrépát Amerikában felváltotta a tök, mert a bevándorló írek felfedezték, hogy azt könnyebb kifaragni. A fénylő lámpás pedig az ünnep legfontosabb tartozéka lett.

Ezek is érdekelhetik