Hírek

2010.08.04. 07:05

Bankadó: melyik bank, mennyit fizet?

A nyolc legnagyobb hazai banknak kell befizetni a szektorra jutó 111,4 milliárd forintnyi különadó 80-90 százalékát, hiszen az érintetteknek csaknem 100 milliárdos teherrel kell számolniuk.

VG-ÖSSZEFOGLALÓ

A legnagyobb befizetőnek nem meglepő módon az OTP Bank számít majd: a hitelintézet kalkulációi szerint a pénzügyi szervezetekre kirótt különadó OTP-csoporttagok által 2010-ben együttesen fizetendő összege várhatóan 36 milliárd forint lesz, ám ezzel a társasági adó alapja csökkenthető. Ennek alapján az újonnan bevezetett különadó csoportszinten várható negatív adózott eredményhatása 29 milliárd forint.

Az OTP után a K&H számít a legnagyobb befizetőnek 13 milliárd feletti összeggel, és négy további szereplő – az MKB, az Erste, a CIB és a Raiffeisen – 11-13 milliárddal járul hozzá a költségvetés egyenlegének a javításához. A nagybankok helyzetét tovább rontja, hogy – hasonlóan az első számú piaci szereplőhöz – leánycégeiken keresztül többnyire komoly érdekeltségük van a pénzügyi vállalkozási szektorban vagy éppen az alapkezelők között.

Bár a tavalyi eredmények alapján messzemenő következtetéseket nem szabad levonni, az előzetes kalkulációk alapján valószínűsíthető, hogy több hitelintézet veszteséges lehet ebben az évben.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!