Hírek

2010.06.11. 09:12

Vuvuzela, a fülsiketítő

Az ősi dél-afrikai trombita, a vuvuzela gyakoribb használati tárgy lesz a hétvégén kezdődő futball-világbajnokságon, mint a focilabda.

Méhes Károly

A jó(l) hallás fontosságára figyelmeztető svájci Hear the World Alapítvány ezért igyekszik felhívni a figyelmet, hogy a vuvuzela hangja oly erős, hogy maradandó halláskárosodást képes okozni: a kürt hangja élesebb és sértőbb, mint egy láncfűrészé.

A múlt hónap során egy hangkabinban végzett kísérlet eredményei azt mutatták ki, hogy a vuvuzela produkálta kürthang 127 decibel erősségű, míg bármely más, legerősebb kürtök hangja is csak 123,5 decibelt „tud”, és hanghatásban a brazil szambadobok is elmaradnak mögötte.

A fülsiketítő Vuvuzela

– A helyzet az, ha a fülünket érő hangot csupán 10 decibellel erősítjük fel, olyan hatást érünk el vele, mintha a hangerősség a duplájára nőtt volna, vagyis a vuvuzela használatával is ez a helyzet: kétszer olyan erős hangot ad ki, mint egy normál kürt - véli a tanulmány egyik szerzője, Robert Beiny audiológus.

A Hear the World Alapítvány leszögezi: már a 85 decibeles hangok is súlyos hallásveszteséget okoznak, ezért felhívják a futballrajongók figyelmét, hogy a meccsek során használjanak valamiféle fülvédőt vagy füldugót.

Már a tavalyi Konföderációs Kupán is gond volt a vuvuzelából: a tajföldi csapatot irányító Bryan Robson panaszkodott, hogy a kürtök zaja miatt képtelen volt kommunikálni a játékosaival.

Dél-Afrika a nyitómeccset játssza Mexikó ellen június 11-én, majd Uruguay-jal és Franciaországgal mérkőzik. Alberto Parreira szövetségi kapitány a fentiek ellenére abban bízik, hogy minél több vuvuzelával serkentik majd a drukkerek a hazai csapatot a győzelemre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!