Hírek

2010.01.26. 13:55

Vége a brit recessziónak

Nagy-Britanniának is sikerült kijönnie a recesszióból 2009 utolsó negyedévében – derült ki a szigetország statisztikai hivatalának (ONS) ma közzétett előzetes adatából.

Világgazdaság Online

Eszerint az október és december közötti időszakban 0,1 százalékos volt a növekedés, ami azonban még így is lényegesen elmarad a 0,4 százalékos várakozásoktól.

Közgazdászok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a rendkívül alacsony érték miatt a mutató februárban és márciusban esedékes pontosításakor még akár zsugorodásba is fordulhat ez a csekély bővülés - írja a Times Online.

Abban az esetben, ha a revíziók után is pozitív marad az adat, nagy-Britannia elmondhatja magáról, hogy a vezető nemzetgazdaságok közül neki sikerült legutolsóként kijutnia a recesszióból. Az USA, Németország, Japán, Kína és Franciaország már 2009 harmadik negyedévében növekedést tudta felmutatni a megelőző három hónaphoz képest.

A 2009-es év egészében 4,8 százalékos volt a brit GDP zsugorodása, ami az elmúlt 88 év legrosszabb eredménye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!