Hírek

2010.01.20. 19:06

Kompenzációt ad a BKV a sztrájk miatt

A BKV jogi állásfoglalása alapján a sztrájkot vis maior-nak kell tekinteni, ennek ellenére a BKV menedzsmentje a tulajdonossal egyeztetve úgy döntött, hogy kompenzációt nyújt a megnehezült közlekedési lehetőségek miatt – közölte a közlekedési társaság.

Világgazdaság Online

A sztrájk ideje alatt a paraméterkönyvi előírásokhoz képest a BKV Zrt. összességében közel 50 százalékos szolgáltatási szintet teljesített a férőhelykilométer teljesítményben, sajnálatos módon azonban ez területileg nagyon egyenlőtlenül oszlott el. A kiesett szolgáltatási teljesítménynek megfelelően a kompenzáció keretében a kétheti, havi, negyedéves bérletek érvényességét három nappal meghosszabbítják. Mivel a HÉV ágazat összességében 84 százalékos férőhelykilométer teljesítményt szolgáltatott, ezért a HÉV-bérletekre az érvényesség meghosszabbítása nem vonatkozik - áll a BKV közleményében.

A kétheti, havi és negyedéves Budapest-bérletekre és a környéki helyi, valamint a környéki 5 km-es és 10 km-es bérletekre vonatkozóan a bérletszelvényen feltüntetett érvényesség 3 nappal automatikusan meghosszabbodik az alábbi esetekben:
• a bérlet eredeti érvényességi időtartama legalább egy sztrájknapot magában foglal, (tehát az eredeti érvényességi idő szerint január 18-án lejárt bérlet január 21-én még éppen érvényes, de 22-én már nem),
 vagy
• a bérlet érvényesség kezdőnapja január 18-a és január 22-e közötti (a 18-át és a 22-ét is beleértve).

A BKV kéri azokat az utasokat, akiknek lejárt a bérlete, de még nem vásároltak új szelvényt, hogy 2010. január 22-ig ezt mindenképpen tegyék meg, mert így kaphatják meg a három nap kompenzációt.

A BKV ellenőrei azt fogják vizsgálni, hogy az adott bérlet eredeti érvényességi dátuma + 3 nap későbbi vagy megegyezik az ellenőrzés dátumával. Ha igen, akkor a bérlet érvényes.
 
Éves Budapest-bérletekre a három nap kompenzáció ellenértékét – a 2010. évi bérletár háromszor 1/365 részét – a 2011. évi bérlet vásárlásakor árkedvezményként biztosítják. Ehhez vásárláskor le kell majd adni a havi áras és az összvonalas éves bérletnél a szelvényt magát, a kedvezményes éves változatoknál a borítót és a decemberi szelvényt.

A sztrájk időtartamára érvényesített 24 órás, 72 órás, heti- és családi jegyek a BKV honlapján közzétett 20 nagy csomóponti pénztár valamelyikében 2010. január 22. és február 28. között becserélhetők. A sztrájk időtartama alatt érvényes 24 órás, 72 órás, heti- és családi jegyek helyett az utas által megadott kezdő dátummal ellátott, az eredetivel azonos időtartamra érvényes jegy kerül kiadásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!