Hírek

2009.11.11. 15:52

Kemény ébredés

Húsz évvel a piacgazdaság bevezetése után a közép-európai államok nem éppen barátságos ébresztővel néznek szembe – a Guardian elemzése.

Guardian - Világgazdaság Online

"A nyugati bankok óriási profitot szereztek a régióban, most pedig nem hajlandóak támogatni minket" – mondta a Guardiannek Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. A szakértő úgy látja, a térség egy államának fizetésképtelensége dominóelven terjed majd át a többi államra. A lap úgy fogalmaz, a magyarok a térség Kasszandrái.

Az új demokráciák számára 2009 a legkeményebb ébredés volt az 1989-es rendszerváltás óta. A válságot nyugaton hozták létre, de leginkább keleten sújtott le. Több évnyi növekedés után Magyarország, Lettország, Románia gazdasága gyengülni kezdett és az IMF segítségére volt szükség az egyensúly megtartására. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában az államosítás teret nyert. Csakhogy közép-Európában az államok gyengék, a bankok pedig nyugati tulajdonosok kezében vannak. A nyugati pénzügyi élénkítést hajt végre, a Keletnek erre nem telik – fogalmaz a Guardian.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!