Hírek

2009.11.12. 07:08

Elkezdődött a kilábalás?

A kilábalás kezdetén áll a magyar gazdaság, a kedvező jelek egyre szaporodnak – ez szűrhető le az utóbbi időben közzétett kutatásokból, elemzésekből.

KR

Fordulópontot jelez többek között a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézetének (MKIK GVI) tegnap bemutatott konjunktúrafelvétele is. E szerint 2009 októberében a magyar vállalkozások már több bizakodással tekintenek a jövőbe, mint a megelőző egy év során bármikor.

Ez azt jelenti, hogy a gazdaság elérte a mélypontot, a mutató ugyanis a válság hatására tavaly októberben kezdett szabadesésszerű zuhanásba, a legutóbbi adatok azonban már nem tanúskodnak további csökkenésről. Túláradó derűlátásról viszont szintén korai lenne beszélni. A belső fogyasztás ugyanis a jelek szerint még jó darabig igen alacsony szinten marad, és a fellendülés „szele” csak jelentős késéssel éri el a magyar kisvállalkozásokat – közölte az MKIK tegnapi tájékoztatóján Parragh László elnök.



A fordulópontot igazán egyelőre a nagyobb cégek érzékelik – mondta Parragh, rámutatva: az ezt jelző mutató értéke –11-ről –3 százalékra javult. A mikro- és kisvállalkozások várakozása jóval alacsonyabb értékeket tükröz: –31, illetve –30 százalékról –22-re tudott emelkedni az index.

Az adatok mögé nézve más összehasonlítások is az úgynevezett duális gazdaság meglétét és várható erősödését vetítik előre. A konjunktúraindex javulása csupán 5 százalékpontos az exportra egyáltalán nem termelő vállalkozások körében, míg az emelkedés 21 százalékpontos ott, ahol a termelés több mint kétharmadát kivitelre szánják. Az exportra vonatkozó várakozások ugyanakkor összességében is javultak: az áprilisi 37 százalékkal szemben a cégeknek csak 24 százaléka számít a kivitel további apadására.

A foglalkoztatottak számának növelésére irányuló célkitűzések is leginkább a nagyobb cégekre, az exportálókra és a tisztán külföldi tulajdonban lévőkre jellemzők – derül ki az adatokból. Igaz, ebben a körben egyelőre magas az elbocsátást tervezők aránya is, ám az iparkamaránál úgy tudják: a közeljövőben több nagy magyarországi vállalkozás jelentősen bővíteni kívánja az alkalmazottak számát. Összességében a cégek munkaerő-keresletében kismértékű javulást tapasztaltak a kutatók, ám az csak a jövőbeli döntések fényében derül ki, hogy e téren szezonális vagy középtávú, a válság mérséklődésével összefüggő hatásokról van-e szó.

A legjelentősebb javulást az iparban mérték a GVI kutatói, míg az építőipari fellendülés igen visszafogott mértékűnek ígérkezik. A kereskedelemben és az egyéb szolgáltatásoknál is szerény javulás várható.

Hasonló trendet tükröz a többi felmérés is. Az Ecostat indexe az év eleje óta közel 20 százalékpontos javulást ért el, a GKI mutatója pedig a tavaszi –46 pont körüli értékről –26-ra javult 2009 októberére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!