Hírek

2009.09.17. 07:52

Pozitív adóslista - októberben kezdik meg a létrehozását

A kölcsönfelvevő magánszemélyek adatait tartalmazó úgynevezett pozitív adóslista létrehozását a szektor - az ombudsman kifogásai miatt - önkéntes alapon, októberben kezdi meg - írja a csütörtöki Napi Gazdaság.

Napi Gazdaság - MTI Eco - VG Online

A lap érdeklődésére több hitelintézet is jelezte, csatlakozik a rendszerhez, de van amelyik kivár.

A tavaszra tervezett indulással kapcsolatban több aggály is elhangzott. A rajt alapvetően attól függ, hogy az ügyfelek kellő számban hozzájárulnak-e adataik továbbításához - mondta a lapnak az egyik bank vezető jogásza. A rendszer indításához ugyanis technikailag is szükséges egy minimális adatmennyiség.

A pozitív adóslista a pontosan törlesztőket preferálja. Ők problémamentes hitelmúlt felmutatása után könnyebben és olcsóbban juthatnak hitelhez, de a rendszer jelzi a túladósodott ügyfeleket, ezenkívül segít a rosszhiszemű hiteligénylők kiszűrésében.

Eközben a Világgazdaság arról számol be, hogy pénzre váltható a jó adósmúlt néhány jelzálog-hitelező cégnél, amelyek kedvező kondíciójú kölcsönökkel próbálják magukhoz csalogatni az elégedetlen banki ügyfeleket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!