Hírek

2009.06.05. 21:28

Fizetett a Naftogaz, nem lesz gázelzárás

Pénteken késő este az ukrán Naftogaz vállalat közölte: teljesítette a májusi gázszámla kifizetését a Gazrom orosz gázszállítónak.

MTI Eco

Korábban a hírügynökség jelentették: Ukrajna pénteken kifizeti az Oroszországgal szemben fennálló tartozását - erősítették meg kijevi hivatalos források. Kijev ugyanakkor bocsánatkérést vár Moszkvától azért, mert ott kétségbe vonták fizetőképességét.

Ukrajnának 657 millió dollárt kell kifizetnie június 7-éig a Gazprom részére, beleértve a földgáztárolókban elhelyezett földgáz 500 millió dolláros költségét. Az ukrán Naftogaz szóvivője pénteken kora délután megerősítette, hogy még a nap folyamán átutalják a tartozást, melynek fizetési határidejét egyébként nap közben a Gazprom állítólag június 9-re módosította.

Juscsenko ukrán elnök pénteken közölte: intézkedik azon pénzek rendelkezésre bocsátásáról a Naftogaz részére, melyekkel rendezheti az orosz gázszámlát. Mintegy fél milliárd dollárnyi pénz vételére kapott ígéretet a Naftogaz. Orosz részről a héten figyelmeztettek, hogy június végén, július elején megint leállhatnak az európai gázszállítások Ukrajna fizetésképtelensége miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!