Hírek

2009.03.02. 18:01

Jósolni sem tud Buffett

Warren Buffett amerikai milliárdos szerint a gazdaság csak „csoszogni” lesz képes 2009-ben és talán hosszabb időtávon is, amíg kiheveri a pénzügyi rendszernek a vakmerő hitelezések okozta szabadesését. A Berkshire Hatwhaway Inc. elnöke ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy az amerikai gazdaság átvészeli ezt a periódust és utána a legjobb idők jönnek.

BAMA

A Barack Obama személyes tanácsadójaként is ismert Buffett mindenért a jelzálogpiaci válságot okolja. Az amerikai GDP éves szinten 6,2 százalékkal esett vissza 2008 utolsó negyedévében. Saját cége, a Berkshire negyedik negyedéves eredménye is elszomorító. A részvényárfolyam 44, a cég nettó nyeresége 96 százalékkal csökkent és a vállalat vagyona mintegy 11,5 milliárd dollárral karcsúsodott.

Buffett elismerte, vétettek komoly hibákat, például amikor megvették a ConocoPhillips részvényeit az olajárak tetőzésének idején. A piacok kiszámíthatatlanok, ezért nehéz tervezni. Az elmúlt 44 évben négyből három évben emelkedett az S&P index és azt gondolom, ez folyamat folytatódik majd, ugyanakkor a 2009-es év tőzsdei eredményei megjósolhatatlanok - véli Buffett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!