Hírek

2009.03.13. 13:28

Japán lelőheti az Észak-koreai hordozórakétát

A nyilvánosságra hozott tervek szerint az Észak-Korea által fellövésre kerülő hordozórakéta egyik darabja Japán partjaitól mindössze 120 kilométerre zuhan majd le. Japán közölte: ha a röppálya keresztezi a "veszély zónát", magyarázat nélkül megsemmisíthetik.

VGO

Észak-Korea átadta az ENSZ illetékeseinek a hordozórakéta tervezett röppályájának koordinátáit. Eszerint a kommunikációs műholdat szállító rakéta darabjai két fázisban és két zónában zuhannak majd vissza a leválást követően.

Az adatok szerint az egyik ilyen terület Japán Észak-nyugati partjaitól 120 kilométerre található, ez pedig komoly aggodalmat vált ki az ország részéről. (A másik zóna Japán és Hawaii közé esik.) "Ha ez a tárgy japán területre zuhan, biztonsági okból lelőhetjük" – idézi Takeo Kawamurát a VGO az AP nyomán. A miniszter felszólította Észak-Koreát arra: mondjon le a műhold fellövéséről. A védelmi miniszter megerősítette a kijelentést, hozzátéve, hogy bármilyen repülő tárgy érkezésére felkészülnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!