Hírek

2009.01.26. 17:43

Milliárdos kincsek a tenger mélyén

Mai árakon számítva 800 milliárd forintot ér annak a hajóroncsnak a rakománya, amit napokban találtak meg Guyana partjaitól 60 kilométerre. A brit hajót 1942-ben egy náci tengeralattjáró süllyesztette el.

Europress

Guyana partjaitól 60 kilométerre és 243 méter mélyen találták azt a roncsot, amely minden idők legértékesebb víz alatti kincsét rejti. Éppen ezért a kiemelésig sem a hajó nevét, sem annak pontos helyét nem hozzák nyilvánosságra.

A történészek szkeptikusak

A történészek eddig semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy az U87-es náci tengeralattjáró a brit kereskedőhajó elsüllyedésének idejében a térségben tartózkodott volna. Szerintük jóval északabbra lehetett beosztva.

A mélytengeri kincskeresést végző cég szerint azonban a tengeralattjáró nemrég felfedezett hajónaplója minden kérdésre választ ad, és abból pontosan dokumentálhatók a támadás körülményei is.

A Sunday Telegraph megpróbált utána járni a titkolózásnak, és a beszámolóhoz kapott képről gyorsan kiderítették, hogy az semmiképp sem lehet az a brit hajó, amely az amerikai cég szerint legalább 10 tonnányi aranyrudat, 70 tonna platinát, fél tonna ipari és 16 millió karátnyi minőségi gyémántot szállíthatott.

A brit hajót 1942 júniusában állítólag egy náci tengeralattjáró süllyesztette el. Az aranyból, platinából és gyémántokból álló szállítmány összértéke mai áron elérheti a 2,6 milliárd fontot (800 milliárd forintot). A döntően brit legénységet foglalkoztató kereskedőhajó értéktárgyakat szállított Amerikába, ahonnan fegyvereket és hadianyagot vitt volna vissza Európába. Először Dél-Amerikába tartott, ahol további rakományt is kapott, majd egy konvoj tagjaként innen New York felé vette az irányt. 1942 júniusában az U87-es tengeralattjáró azonban rátalált a hajóra, amit két torpedóval küldött a tenger fenekére.

A hasonló víz alatti kutatásokra specializálódott Sub Sea Research cég már a mentésre készül, és első hajóik a héten indulnak el, hogy a nemzetközi vizeken kiemeljék a különleges rakományt. Arról azonban egyelőre nem esett szó, hogy a munkálatok végeztével amerikai vagy európai kikötőben rakodják-e ki a kincseket. Ráadásul jelenleg az sincs tisztázva, hogy a megtalált vagyon Nagy-Britanniát vagy az Egyesült Államokat illeti-e. A cég nem nagyon aggódik efelől: szerintük kizárólag őket.

A mélytengeri kincskeresést végző cég szerint azonban a tengeralattjáró nemrég felfedezett hajónaplója minden kérdésre választ ad, és abból pontosan dokumentálhatók a támadás körülményei is.

A Sunday Telegraph megpróbált utána járni a titkolózásnak, és a beszámolóhoz kapott képről gyorsan kiderítették, hogy az semmiképp sem lehet az a brit hajó, amely az amerikai cég szerint legalább 10 tonnányi aranyrudat, 70 tonna platinát, fél tonna ipari és 16 millió karátnyi minőségi gyémántot szállíthatott. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!