Hírek

2009.01.14. 08:36

Járhatatlan a Dunántúl

A fél országot megbénítja a délelőtt lehullott ónos eső. Az utakat borító jégpéncélon számolatlanul történnek a balesetek. Négy régióban is piros riasztás van érvényben.

Magyar Rádió - MTI

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Az utakat ugyan sózzák, de a közlekedési szakemberek azt javasolják, aki teheti, ne induljon útnak! - FOTÓ: TÖRÖK ANETT / SONLINE.HU
[/caption]Rendkívüli helyzet állt elő Pécsett az ónos eső következtében lefagyott utak  miatt - mondta a város főjegyzője a távirati irodának szerdán. Papp Judit tájékoztatása szerint reggel mindössze három vonalon közlekedtek helyi járatú autóbuszok, ezért sokan nem tudtak  bejutni munkahelyeikre. A polgármesteri hivatal és az önkormányzati irodák fél házzal működnek, több iskolában olyan kevés gyerek jelent meg, hogy elmarad a tanítás, csak ügyeletet tartanak. Hozzátette: igaz, volt olyan elszánt állampolgár is, aki  hajnalban mintegy húsz kilométert gyalogolva Abaligetről érkezett  Pécsre, hogy elintézze ügyét az okmányirodában. A főjegyző megjegyezte, hogy bár az utakat folyamatosan sózzák,  a buszmegállókat pedig speciális jégoldó folyadékkal próbálják síkosság-mentesíteni, a közlekedési helyzet a hideg miatt nem sokat javul. Fontolgatják, ha az időjárás nem javul, holnapra tanítási szünetet rendelnek el Pécs iskoláiban.

Visszavonták a harmadfokú riasztást az egész országban

Visszavonta a harmadfokú, piros riasztást szerda délután az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ); a riasztást a Dunántúl nyugati körzetében másodfokúra, a térség más részein és Közép-Magyarországon elsőfokúra mérsékelték - olvasható az OMSZ honlapján. Szerda délelőtt négy régióra adtak ki piros riasztást az intenzív ónos eső és a jegesedés miatt: a Dél-Dunántúlra, a Nyugat-Dunántúlra, a Közép-Dunántúlra, majd a fővárost is magában foglaló Közép-Magyarországra. A dél-dunántúli régióban a meteorológia dél előtt visszavonta a harmadfokú riasztást, és azt elsőfokúra mérsékelte. Kora délutánra minden régióban másodfokúra vagy elsőfokúra csökkentették a riasztási fokozatot.

Két kamion egymásba csúszott, egy autóbusz pedig keresztbe fordult az úton az ónos eső és a jegesedés miatt szerda reggel Somogy megyében. A két kamion Baté és Mosdós között ütközött, emiatt itt félpályás útlezárás van érvényben. Az autóbusz Iregszemcse és Nagykónyi között fordult keresztbe az úton. Gabonát szállító kamion borult fel Pölöske közelében, Zalaegerszegen villanyoszlopnak csapódott egy személyautó, Zala megye több pontján árokba csúsztak vagy elakadtak járművek a meredekebb domboldalakon.

Három kamion keresztbe fordult a síkos úttesten szerdán Veszprém határában, a 8-as számú főút Várpalota felé kivezető négysávos szakaszán - közölte a regionális közútkezelő ügyeletese. A teherjárművek szinte teljesen elzárják az utat, a forgalom egy sávon, torlódva halad - tette hozzá Gordos Balázs. Tájékoztatása szerint ugyancsak a 8-as főúton - a litéri elágazónál - három személykocsi csúszott össze. A megyében szerdán másodszor is megkezdték a főutak - különösen a bakonyi szakaszok - sózását, és folyamatosan sózzák már a mellékutakat is. Váradi Piroska, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szerda kora reggel óta a megye útjain 15 koccanásos baleset történt, de egyik sem járt személyi sérüléssel.

Fejér megyében is több baleset történt szerda délelőtt a jeges utakon: az M7-es autópálya székesfehérvári szakaszán négy autó csúszott egymásba, a sztráda 49-es kilométerénél szalagkorlátnak ütközött egy gépkocsi, Iszkaszentgyörgy és Székesfehérvár között pedig árokba hajtott egy teherautó. Arról, hogy az iszkaszentgyörgyi balesetben megsérült-e a gépkocsi vezetője, még nincs információ, de a többi balesetben nem történt személyi sérülés. A Magyar Közútkezelő Kht. nyolc szórókocsival dolgozik az utakon. Egyelőre hatékony a védekezés, sikerült csúszásmentessé tenniük a kezelésük alá tartozó Székesfehérvár környéki, Bakony és Vértes menti utakat.

Több baleset is történt az ónos eső miatt szerda reggel Csongrád megyében: Szegeden egy autóbusz megcsúszott és kőfalnak ütközött, Sándorfalvánál pedig két autó felborult. A menetrend szerint közlekedő autóbusz egy kereszteződésében csúszott meg Szegeden, a felső Tisza-parton, majd az út menti kőfalnak ütközött. A balesetben egy ember könnyebben megsérült, a járművön körülbelül tízen utaztak. Sándorfalvánál két autó lecsúszott az útról, az egyik az oldalára fordult, a másik a tetejére. A szegedi Izabella-hídon több koccanásos baleset nehezítette a reggeli közlekedést. A Tisza Volán és a Szegedi Közlekedési Társaság tájékoztatása szerint a tömegközlekedésben járatkimaradások nem voltak, de késések előfordulnak.

Elérte az ónos eső a fővárost is, valószínűleg délutánig folyamatosan esni fog, az átlaghőmérséklet pedig -2 fok lesz. Az ónos eső és a jegesedés miatt, a síkosságmentesítési munkálatokra, ideiglenes  munkásokat vesz fel a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) – közölte a vállalat. A munkásokat délutáni műszakra, a délután 2 órától este 10 óráig tartó időszakra veszik fel; a nyolcórás munkavégzésért nettó 3 ezer200 forint munkabért fizetnek.

A vasútvonalakon egyelőre zavartalan a közlekedés, a reggeli járatok időben elindultak és késés nélkül közlekednek, a Volán-járatok az ország déli részén mindenhol késnek, a Baja-Bátaszék vonalon nem tudott elindulni a hajnali járat.

Jelentősen megnőtt a mentők munkája az elmúlt órákban az ónos eső miatt. Veszprém megyében egy mentődolgozó megsérült betegellátás közben - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője. Tájékoztatása szerint jellemzően Nyugat- és Dél-Magyarországon lett több dolguk a mentőknek. Voltak olyan területek - például Győr-Moson-Sopron és Csongrád megye -, ahol plusz kocsikat is szolgálatba állítottak, erre a a közlekedés lelassulása miatt is szükség volt. Budapesten is dolgozik valamennyi mentőkocsi - fűzte hozzá. Hangsúlyozta, a mentőautók is nehezebben mozognak a csúszós utakon, vagyis az egy beteg ellátásához szükséges idő - a kórházba szállítással együtt - meghosszabbodott.

A katasztrófavédelem szóvivője mindenkit arra kért, csak akkor induljon útnak, ha feltétenül szükséges. Szentes György felhívta az autósok figyelmét arra, hogy akinek muszáj útnak indulnia, mindenképpen vigyen magával enni- és innivalót, valamint meleg ruhát, és készüljön fel hosszú várakozásra is.

A postai szolgáltatás is bizonytalan

Bizonytalanná vált a postai szolgáltatás a Dél-Dunántúlon a lehullott ónos eső miatt. Éjjel a nagyvárosok postáira eljutottak a dolgozók az éjszakai feldolgozásra, de onnan járművekkel nem tudnak továbbindulni a kisebb postahivatalok felé. A posta arra kérte dolgozóit, hogy testi épségüket tartsák szem előtt, ezért ha a dolgozók úgy ítélik meg, hogy biztonsággal nem tudják ellátni a szolgálatot, akkor nem indulhatnak útnak. A szóvivő arról egyelőre nem tudott felvilágosítást adni, hogy a kézbesítésben milyen fennakadások lesznek. Elmondása szerint a mai napon nyugdíjakat is kellene kézbesíteniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!