Hírek

2008.11.16. 14:31

Gyurcsány levelet írt Ficónak

Levélben fordul ezúttal Robert Ficohoz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, amelyben azt kéri a szlovák miniszterelnöktől, hogy a dunaszerdahelyi rendőri beavatkozásról folytasson le egy, a rendőrségtől független vizsgálatot

BAMA

Levélben fordul ezúttal Robert Ficohoz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, amelyben azt kéri a szlovák miniszterelnöktől, hogy a dunaszerdahelyi rendőri beavatkozásról folytasson le egy, a rendőrségtől független vizsgálatot, ennek eredményét pedig küldje meg Magyarországnak. Erről maga Gyurcsány Ferenc beszélt vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a szlovák félhez várhatóan kedden megérkező a levélben hivatalosan is azt kéri, hogy Robert Fico folytasson le a szlovák szabályozásnak megfelelő, de a rendőrségtől független vizsgálatot. Ezt követően "értékelje a helyzetet, vegye számba a bizonyítékokat, indokolja a fellépés jogosságát, a mögötte álló jogszabályi tényeket, ezt foglalja össze egy jelentésbe és küldje meg a magyar félnek". A kormányfő leszögezte: ha a válasz megérkezik, azt a magyar kormány nyilvánosságra hozza.

A levélben Gyurcsány Ferenc megismétli Magyarország hatpontos, a szombati magyar-szlovák találkozón is elhangzott javaslatcsomagját. Robert Ficót a magyar kormányfő arról is tájékoztatja, hogy ha kell, törvénymódosítást kezdeményez a véleménynyilvánítás alapvető szabadságjogának megőrzése mellett. A cél: csökkenjen annak a veszélye, hogy a magyar nacionalizmus és radikalizmus átléphesse az országhatárt.

"Elismertük Szlovákia jogát, hogy azt kérje tőlünk, tartsuk távol saját szélsőségeseinket" - fogalmazott a miniszterelnök.
Gyurcsány Ferenc azt mondta, a szombati magyar-szlovák kormányfői találkozó után "három tapasztalattal lettünk gazdagabbak". Az első szerint a szlovák kormány megelégszik azzal, hogy a szlovákiai magyarság helyzete ne legyen rosszabb annál, mint amikor Robert Fico kormányt alakított. A miniszterelnök szerint azonban a szlovákiai magyarság ennél többet érdemel.

A miniszterelnök szerint a második tapasztalat az, hogy a hazai szélsőjobboldali, radikális, nacionalista, félfasiszta szervezetek kárt okoznak Magyarország nemzetközi tekintélyének és kifejezetten kárt okoznak a határon túli magyar közösségeknek. Hozzátette: ezzel lehetőséget, apropót és ürügyet teremtenek, hogy a szomszédos országok nacionalistái, és időnként kormányzati tényezői rájuk hivatkozva utasítsanak el fontos intézkedéseket, vagy próbáljanak meg egyenlőségjelet tenni a magyar és valamely szomszédos országban tapasztalható viszonyok közé.

A harmadik tapasztalatról Gyurcsány Ferenc azt mondta: kétségtelen, hogy Szlovákia helyenként demonstratív módon is határozottan lép fel a szlovák fasisztoid csoportocskákkal szemben. Mindeközben azonban adós marad, hol vizsgálattal, hogy meggyőző vizsgálati eredménnyel olyan kérdésekben, ahol felvetődik, jogsérelem történt magyar emberek rovására - tette hozzá a kormányfő, aki szerint ilyen ügy a Marina Hedvig-ügy és a dunaszerdahelyi incidens is.

A miniszterelnök szerint a három tapasztalatból következnek a tennivalók. Gyurcsány Ferenc megismételte azt a hatpontos javaslatcsomagot, amelyet a magyar fél szombaton ismertetett a szlovák kormányfővel. E szerint mindkét kormány vállaljon garanciát arra: a kisebbségi oktatás és kultúra intézményeit megkülönböztetett figyelemmel segíti és támogatja. Ennek részeként a szokásosnál és átlagosnál több támogatást juttat nekik, és igényeiket pozitív megkülönböztetésben részesíti. Magyarország az erről szóló jogszabályjavaslatokat 30 napon belül elkészíti - szögezte le Gyurcsány Ferenc.

A magyar javaslatok között szerepel, hogy mindkét országban tegyék lehetővé, hogy a kisebbségi oktatási intézmények szabadon használhassák a másik országban kiadott tankönyveket.

A kormányfő kezdeményezte azt is, hogy a két ország politikusai fogadjanak el nemzeti-nemzetiségi magatartáskódexet, és állítsanak fel paritásos alapon becsületbíróságot. A kormányfő szerint e fórumon a felmerülő nemzeti, nemzetiségi sérelmeket közös vizsgálattal tisztázhatnák.

A magyar fél azt is javasolta, hogy bármelyik ország kezdeményezhessen közös vizsgálatot, ha úgy ítéli meg, hogy a másik ország területén nemzeti, nemzetiségi, kisebbségi élethelyzettel kapcsolatos jogsérelem gyanúja vetődik fel.

A miniszterelnök azt is kérte a Szlovák Nemzeti Tanácstól, hogy fontolja meg nemzeti és kisebbségi parlamenti biztos megválasztását, és függessze fel, majd a vonja vissza a magyar nemzeti jelképek használatát korlátozó rendelkezést.

Gyurcsány Ferenc bejelentette, felkérte Draskovics Tibor igazságügyi minisztert, hogy a parlament alkotmányügyi bizottságával együttműködve az elmúlt évek hazai jogalkotási, alkotmányossági vitáinak számbavételével és az új konfliktusok lényegének megismerésével tegyen javaslatot a kormánynak, milyen módon lehet gátat vetni annak, hogy a hazai radikális, szélsőséges mozgalmak rombolják Magyarország tekintélyét, és ürügyet szolgáltassanak a régióban Magyarország elleni fellépésre.

Magyarország a szombati találkozón világosan, európai módon kiállt az ország érdekei mellett, és a két fél jobban megismerte egymást, valamint a találkozó újabb cselekvést generált - foglalta össze a kormányfői találkozót Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: fontos, hogy a két ország vezetése a következő év első felében Budapesten egy hivatalos munkatalálkozón vegyen részt.

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta: a parlament külügyi bizottságának elnökét folyamatosan tájékoztatták a szombati találkozón történtekről, amelyen Robert Fico a hatpontos javaslatcsomagról azt mondta, megfontolják és megvizsgálják a felvetéseket.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője vasárnapi közleményében gyakorlatilag megismételte a párt által szombaton közölteket. E szerint a Fidesz sajnálatosnak tartja, hogy nem kerültek be a kormányfői közös nyilatkozatba olyan fontos kérdések, mint a Dunaszerdahelyen történtek és a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) ügye. Az ellenzéki párt úgy véli, valószínűleg Európában is egyedülálló, hogy egy ilyen "brutális rendőrtámadás" után két héttel az adott állam kormánya semmifajta elfogadható magyarázattal nem áll elő. Hasonlóképpen elfogadhatatlan - írják - a KMKF-et elítélő szlovák parlamenti határozat.

A Fidesz a fentiekkel kapcsolatban politikai nyilatkozat elfogadását kezdeményezi - közölte a legnagyobb ellenzéki párt.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!