Hírek

2008.11.26. 12:27

Az SZDSZ csökkentené a bürokráciát

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője és Hankó Faragó Miklós, a párt országgyűlési képviselője közös javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely a fordított felelősség elvének bevezetésével csökkentené a hazai bürokráciát

BAMA

A nemzetközi joggyakorlatban is ismert javaslat arra kötelezi a hivatalokat, hogy a jogszabályban előírt határidőn belül válaszoljanak a hozzájuk érkező beadványokra. Ellenkező esetben ugyanis a kérelmeket automatikusan elfogadottnak kell tekinteni.

A két liberális politikus szerint míg a vállalkozásokat és a polgárokat bármilyen késedelem, vagy adminisztratív pontatlanság esetén példásan megbüntetik, saját működésük során a különböző állami hivatalok sokszor nem tartják be a határidőket, és az előírt eljárási rendet.

Kiemelik, hogy az általuk "hallgatás=beleegyezés" törvényének nevezett javaslat fordulatot követel az ügyintézésben, ugyanis nem a vétlen polgár, hanem a kötelességét nem teljesítő hivatal viselné az okozott késedelem hátrányait.

Amennyiben a parlament elfogadja a liberális képviselők javaslatát, az évente törvényben meghatározott kivételektől eltekintve, az ügyfelet (polgárt, vállalkozást, intézményt) a hivatali késlekedés esetén automatikusan megilletné a kérelmezett jog - írják.

Az SZDSZ-es képviselők szerint a hivatali ügyintézés demokratizálása, az adófizető-ellenes hozzáállás megváltoztatása az APEH gyakorlatában is kötelező lenne. Amennyiben az APEH nem válaszol az előírt határidőn belül, az adóhatóságnak a továbbiakban az ügyfél számára kedvezőbb lehetőség alapján kellene eljárnia, és ha a visszaigényelt adó nem jön meg időben, az APEH a jegybanki kamat dupláját lenne köteles megfizetni az ügyfélnek - hangsúlyozzák.

A közlemény szerint mindezeken túl az SZDSZ további jogszabály-módosításokkal kívánja visszaszorítani az állami protekcionizmust, és az ügyfél-ellenességet. A módosítások célja, hogy csökkentsék a felesleges sorbaállást, és a hivatali packázást, és a két politikus fontosnak tartja azt is, hogy csökkenjen az engedélyköteles eljárások száma, valamint szerintük régi cél valósulna meg azzal, ha nem az elektronikus ügyintézés, hanem annak hiánya lenne kivételes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!