Hírek

2008.06.21. 15:06

Életveszélyes lehet az életmentés

Emberi életre veszélyes eszközök is vannak több, olcsón megvásárolható autós egészségügyi dobozban. Az elsősegélynyújtó ládák tartalmát senki ugyanis nem ellenőrzi. Csak a szavatossági idejét.

Fábos Erika

Amióta elterjedt a híre, hogy a rendőrség kiemelten figyel az autók az elsősegélynyújtó-ládáira, egy részük elfogadhatatlan felszereltséggel kerül forgalomba. Ezt állítja a legnagyobb hazai kötszergyár tulajdonosa.
Nagy Antal, a Nagév Kötszer Kft. tulajdonosa elmondta: az elmúlt hetekben százszor akkora az igény a mentőládákra, mint korábban, és panasz is sokszor annyi érkezik a nagykereskedőktől, illetve a patikáktól.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Emberi életre veszélyes eszközök is vannak több, olcsón megvásárolható autós egészségügyi dobozban. Az elsősegélynyújtó ládák tartalmát senki ugyanis nem ellenőrzi. Csak a szavatossági idejét.
[/caption]

„A legnagyobb gond nem az, hogy lejárt a mentődoboz szavatossága, sokkal nagyobb baj, hogy Magyarországon a beltartalmát senki nem ellenőrzi – mondta Nagy Antal. – Éppen ezért bárki elkezdhet összeállítani ilyeneket. A ládákat sokszor garázsokban vagy elhagyott egykori állattartó telepeken állítják össze. Gondoljon bele, steril eszközöket, kötszereket, ilyen helyen csomagolnak össze, de ez csak egy körülmény. Az nagyobb probléma, hogy mi kerül a dobozokba. Autósboltokból és patikából is szereztünk már be elképesztő darabokat.”

A legtöbb olcsó elsősegélycsomagot egyébként kínai, román, vagy szlovák kétes minőségű eszközzel és ránézésre sem steril gyorskötözővel szerelik fel. Nincs bennük fertőtlenítőfolyadék és volt olyan, amelyikben olló helyett tapétavágót találtunk. Érdemes tudni, hogy a steril orvostechnikai eszközöket, kötszereket előállítani, sokba kerül. Meg lehet csinálni őket a bekerülési öltség húsz százalékából, úgy már nem drága, de nem is ér semmit.

Ellenben nagyon is sokba kerülhet. Például ha egy nyílt sebet nem steril gézzel kötnek be, vagy nem steril eszközöket használnak az ellátásakor, elfertőződhet, aminek akár végzetes következménye is lehet.
Több ilyen, olcsó mentőládát is meg lehet vásárolni Magyarországon, amelyben emberi életre veszélyes eszközök vannak. A kínálat már az elmúlt években is sokat romlott, de amióta elterjedt, hogy a rendőrség is ellenőriz, még rosszabb a helyzet.

Az ok az árverseny. Szakemberek szerint négyezer forint alatt lehetetlen a magyar szabványnak megfelelő és valóban használható elsősegélynyújtó ládát forgalomba hozni. Ennek ellenére már ezer forintért is be lehet szerezni. Igaz, abból hiányzik az olló, nem steril, vagy sebkötözésre alkalmatlan a kötszer és fertőtlenítő kendő helyett papírzsebkendőt találtunk benne. Olyan ládát is lehet venni, amelynek plombáját csak két embernek, sok küszködés árán sikerült felbontani és olyat is, amibe légcsőkanült is tettek. Ezt az eszközt csak képzett egészségügyi dolgozó tudja használni, egy laikus azt sem tudja, mire való.

Megkerestük Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét is. Azt mondta: nap mint nap tapasztalják, hogy az emberek nem merik használni azt, ami benne van. Nem a minősége miatt, hanem azért, mert hiányosak az elsősegélynyújtással kapcsolatos ismereteik, és félnek, hogy rosszat tesznek. Ennek az az oka, hogy az elsősegély-oktatás nem megfelelő, a legtöbb járművezető-oktató cég ugyanis költségtakarékossági okokból minél gyorsabban szeretné jogosítványhoz juttatni a tanulóit, így nem az elsősegélynyújtást oktatják, csak a vizsgafeladatokat.

A mentőszolgálat ezért azt szeretné elérni, hogy ne csak vizsgáztathasson, hanem kizárólagos oktatási jogosítványt is kaphasson egy rendes, 16 órás képzésre. A mentősök szerint a legjobb az lenne, ha már az iskolákban a tanterv része lenne a segítségnyújtás.
Nagy Antal szerint több európai országban jobban megoldott az elsősegélynyújtó ládák szabályozása. Szerinte itthon már az nagy előrelépés lenne, ha leülnének egyeztetni a gyártók, a hatóságok és a forgalmazók, és az is jót tenne, ha csak zárjeggyel ellátott ládákat lehetne árusítani és csak patikákban. Ahogy az is fontos lenne, hogy a műszaki vizsgákon alaposabban ellenőrizzék ezt a felszerelést.

Az egészségügyi dobozok tartalmát senki nem ellenőrzi

A fogyasztóvédők nem ellenőrzik a láda tartalmát – tudtuk meg Kathi Attilától, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivőjétől. A csomagok ellenőrzésére a Közlekedési Főfelügyeletnek és a rendőrségnek van felhatalmazása a műszaki vizsgák és a közúti ellenőrzések során. Egyik hatóságnak sincs azonban arra jogosultsága, hogy a dobozban lévő eszközök minőségét ellenőrizze. Ők csak azt állapíthatják meg, hogy a láda szavatossága érvényes-e és benne van-e minden, amit a hazai szabvány előír.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!