Hírek

2008.06.02. 11:50

Az RMDSZ győzött Székelyudvarhelyen

Több székelyföldi településen is a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjei győztek a romániai helyhatósági választásokon vasárnap. Jobb eredményre számított a rivális Magyar Polgári Párt (MPP), vezetőik nyilatkozataikban a „választás szabadságának győzelmét” emelték ki.

BAMA

Az előzetes adatok szerint Sepsiszentgyörgyön (Kovászna megye székhelyén) második fordulóra is szükség lesz Antal Árpád és Csinta Samu, RMDSZ és az MPP-jelöltek között. (A polgármester-jelöltekre leadott voksok kevesebb mint 50 százalékos feldolgozottságánál az RMDSZ-es Antal Árpád 41,07 százalékon, Csinta Samu MPP-jelölt 39,02 százalékon, állt.) A Kovászna megyei tanács elnöki pozíciójába a szavazatok 11-12 százalékos feldolgozottsága alapján Tamás Sándor RMDSZ-jelölt 49,59, Kovács István MPP-jelölt 33,48, Vajda Lajos független jelölt 9,56 százalékos eredményt könyvelhetett el magának.

Szász Jenő Hargita megye tanácselnöki tisztségére pályázott, azonban alulmaradt ellenjelöltje, az RMDSZ-es Borboly Csabával való versenyben. Csíkszeredában az RMDSZ-es Ráduly Róbert nyert mandátumot újabb négy évre, megelőzve az MPP jelöltet. Székelyudvarhelyen is úgy tűnik, a városi tanácsban többségben lesz az RMDSZ, és Bunta Levente, az RMDSZ jelöltje tűnik győztesnek a polgármesteri székért folytatott küzdelemben. "Győztünk!" - jelentette ki telefonon Csíkszeredában Szász Jenő. Az MPP elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában úgy vélte, hogy pártja a romániai helyhatósági választások győztese, amennyiben szerinte ez az MPP teremtette meg a választás szabadságának jogi és intézményes kereteit. Az erdélyi magyarság győzött, ugyanis most először választhatott, nem csak szavazhatott - állapította meg a pártelnök, hozzátéve: most következik a munka, új, erkölcsi többséget kell építeni.

Kézdivásárhelyen a 13 szavazókörzetből tízben számolták össze az említett időpontig a polgármester-jelöltekre leadott szavazatokat, eszerint Rácz Károly MPP-s jelölt 625-tel több szavazatot szerzett, mint Török Sándor, az RMDSZ-színekben induló jelenlegi polgármester.

Marosvásárhelyen párezer szavazaton múlott az RMDSZ győzelme. Borbély László választási csalással vádolta meg ellenfelét: az RMDSZ közleményben tudatta, hogy Marosvásárhelyen Dorin Florea jelenlegi polgármester, és polgármesterjelölt által ellenőrzött városi szállítási vállalat autóbuszai reggel óta folyamatosan szállították az embereket szavazni a városhoz tartozó, többnyire romák lakta negyedből. Szatmárnémeti polgármesteri tisztségét nagy eséllyel továbbra is Ilyés Gyula foglalja el: a 10 szavazókörzetből érkezett eredmények szerint 55 százalékkal vezetett az RMDSZ-es jelölt, maga mögé utasítva Dorel Coicát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjét. Csehi Árpád Szatmár megyei tanácselnök-jelölt a Transindexnek elmondta: a szavazatok 50 százalékát nyerte el az éjszakai időpontig, de szerinte még változhat a helyzet.

Markó Béla úgy véli, elsősorban nem magyar-magyar verseny volt, Romániában ugyanis ennél sokkal fontosabb a román és a magyar jelöltek között zajló megmérettetés. Az alacsony székelyföldi választási részvételre utalva rámutatott: ez azt bizonyítja, hogy a magyar szervezetek közötti verseny elbátortalanította az embereket, és sokan távolmaradtak a szavazástól. Mint mondta: győzött a demokrácia, győzött a választás szabadsága. A politikus szerint a 18 éve létező RMDSZ-szel szemben minden eredmény relatív. Azonban az MPP-nek sikerült megvetnie a lábát az önkormányzatokban, ezáltal a párt megkerülhetetlenné vált.

A Realitatea hírtelevízió által megrendelt - este hét órás adatokat tükröző - közvélemény-kutatás szerint Bukarestben Vasile Blaga, a legnagyobb ellenzéki alakulat, a Demokrata-Liberális Párt jelöltje kapta a legtöbb szavazatot. Blaga 31,5 százalékát alig egy százalékkal követi a Szociáldemokrata Pártból egy hónapja kivált és a polgármesteri tisztséget függetlenként megpályázó Sorin Oprescu. Egyikük sem kapta meg a szavazatok többségét, így lehetséges, hogy második fordulót is kell majd tartani.

MTI-FH-Hírszerző

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!