Hírek

2008.05.26. 09:00

Szent-Iványi István: normalizálni kell az SZDSZ és a Fidesz viszonyát

Szent-Iványi István szerint normalizálni kell az SZDSZ és a Fidesz viszonyát, legalábbis a parlamentben; ami pedig az MSZP-t illeti, a szabad demokrata képviselő furcsállaná, ha az SZDSZ visszatársulna egy Gyurcsány vezette kormányba. A politikus erről az ATV Pont7 című műsorában beszélt vasárnap este a televízió MTI-nek megküldött összefoglalója szerint.

BAMA

Szent-Iványi István a műsorban a közlemény szerint azt mondta, hogy Fodor Gábor, az előző elnökválasztáshoz képest megerősödött Budapesten, vidéken pedig egyértelmű többséggel bír. A megyei szavazások nem jelentenek kötött mandátumot, bármelyik küldött megváltoztathatja a véleményét a tisztújításon, ráadásul a megyékben nem az összes küldött előszavaz, hanem csak a megyei nagyok - közölte a politikus. Szent-Iványi István szerint úgy tűnik, hogy vidéken Fodor Gábornak stabil többsége van, Budapesten viszont kiegyensúlyozottabbak a viszonyok, egy picit Kóka János vezet. De ez azt jelenti, hogy Fodor feljavította a tavalyi eredményét, hiszen akkor nagy fölénnyel győzött a fővárosban Kóka. Budapest pedig kulcskérdés, hiszen a főváros adja a küldöttek egynegyedét.

Ami a választás tisztaságát illeti, Szent-Iványi reméli, hogy ezúttal nem lesznek álküldöttek, ennek érdekében sok óvintézkedést vezettek be. Régebben ugyanis bizalmi alapon ment a szavazási jog igazolása, a legutóbbi küldöttgyűlésen viszont Horn Gábort is alig akarták beengedni, személyi hiányában. Aztán jogosítvánnyal azért bejutott.

Fodor Gábor azon mondatára, miszerint jobban érezte magát Orbán társaságában, mint Gyurcsányéban, Szent-Iványi csak annyit mondott: Orbán Viktor politikai krédója nagyon távol áll az SZDSZ-től, de a viszony normalizálására, legalábbis a parlamentben, mindenképp szükség van. Az MSZP-hez való viszonyt sem taglalta sokkal bőbeszédűbben Szent-Iványi, szerinte a kisebbségi kormányzás alapvetően még nem ok arra más európai országokban, hogy automatikusan leszavazzák a költségvetést, ha sikerül valós alkut kötni a háttérben.

Egy esetleges új koalíció esélyeiről nem találgatott a liberális politikus, egyetlen alapvetése volt, miszerint fura lenne, ha egy  Gyurcsány Ferenc vezette kormányba társulna be az SZDSZ - áll az összefoglalóban.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!