Hírek

2008.05.17. 06:56

Egyre messzebb Pozsony

Újból fellángolt a kölcsönös vádaskodás Szlovákia és Magyarország között. Ezúttal a kétoldalú kormányfői találkozó lefújására keres a két fél magyarázatokat.

Gyükeri Mercédesz

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Magyarország szerint nincs értelme a közeljövőben újabb magyar-szlovák miniszterelnöki találkozónak – fotó: Kallus György
[/caption]Csodálatos a diplomatanyelv. Magyarország „tartalmi előrehaladás híján” nem látja értelmét annak, hogy a közeljövőben magyar-szlovák miniszterelnöki találkozót tartsanak - derült ki a napokban. Az első Gyurcsány-Fico találkozót már régen betervezték. A valóság tehát nem ez, hanem természetesen az, hogy Ján Slota már megint kirohant a magyarok ellen, emiatt diplomáciailag lehetetlen csúcsot tartani. A szélsőséges magyarellenes nézeteiről ismert SNS-elnök gyakorlatilag ellehetetleníti a legmagasabb szintű kormánykapcsolatokat, amelyek Göncz Kinga magyar és Ján Kubis szlovák külügyminiszter feszült hangulatú megbeszéléseire szorítkoztak. Igaz, ezek témáját is többnyire Slota adta.

A mostani elzárkózás előzménye a pártvezér egy héttel ezelőtti kijelentése, melyben Szent Istvánt „lovas bohócként” aposztrofálta. A fagyos hangulatért nem lehet azonban egyedül a magyarokat „korcs lovaikon betolakodó, rút képű és görbelábúnak” nevező, Budapest lerohanásáról beszélő Slotát felelőssé tenni. Robert Fico nemrég hazája ellen irányuló szélsőséges magyar nacionalista megnyilvánulásokkal riogatott arra az esetre, ha a Fidesz kormányra kerül.

A június elejére, Pozsonyba tervezett találkozó lemondását a szlovák kormány másképp magyarázza. A szlovák külügyminisztérium pénteki nyilatkozata szerint Budapest „ódzkodik” attól, hogy „nyíltan essen szó az olyan problémákról is, mint amilyen a magyarországi szlovák kisebbség jogállásán esett sérelem, vagy a Magyar Gárda szélsőséges nacionalizmusa és rasszizmusa”. Előbbi a pilisszentkereszti átköltöztetés tervére utal: a szlovák többségű Pest megyei település önkormányzat úgy rendelkezett, hogy a helyi szlovák szervezeteknek ki kell költözniük a Szlovák Házként ismert épületből. Az ügyben, amelyben Sólyom László államfő személyesen is eljárt, Pozsony legutóbb május elején adott ki nyilatkozatot, mely szerint ha a szlovák kisebbség sérelmére történt intézkedéseket nem orvosolnák, az azt bizonyítaná, hogy a magyar kormány kisebbségi politikája ellentétes a kisebbségek tényleges helyzetével.

Vitapontok

- Szent István „lovas bohócnak” nevezése (Slota)

- A Magyar Gárda-Slota párhuzam (Göncz Kinga)

- Malina Hedvig megverése

- A pilisszentkereszti szlovák ház átköltöztetéseAmi a Magyar Gárdát illeti: az SNS a héten álságosnak és felháborítónak nevezte, hogy a magyar külügyminiszter párhuzamot vont pártjuk és a – Slota és Fico által sokat bírált – Magyar Gárda között. Göncz Kinga kedden, egy parlamenti interpellációra válaszolva arra emlékeztetett, hogy míg a gárda vezetése nem tagja a magyar kormánynak, addig Slota pártja a szlovák koalíció része.

A rendszeresen fellángoló kétoldalú vitáknak – amelyből kihagyhatatlan a 2006 augusztusában Nyitrán megvert diáklány, Malina Hedvig fel-fellángoló ügye is – a szlovákiai magyarokat tömörítő Magyar Koalíció Pártja sem tudott véget vetni. A Csáky Pál vezette MKP tavaly szeptemberben vetette fel, hogy a két országnak kölcsönösen bocsánatot kellene kérnie egymástól. Fico viharos vitákat gerjesztő pimaszságnak nevezte a felvetést. „Fogalmam sincs, miért kellene nekünk, szlovákoknak a magyaroktól bocsánatot kérni” – közölte.

A szétesés határán a szlovákiai magyar párt

Kölcsönösen egymást gyalázza a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) régi és új vezetése. A pártot 1998-2007 között irányító Bugár Béla azt nyilatkozta a SME című szlovák lap online kiadásának, hogy utóda, Csáky Pál elnöki tevékenysége a MKP végét jelentheti. A két politikus kölcsönösen korrupcióval vádolja egymást, és Csáky javaslatára a párt etikai bizottsága Bugár egyik befolyásos szövetségesének kizárását kezdeményezte. A szlovák lapok szerint két kiút lehetséges: vagy szétesik a szlovákiai magyarokat egyedüliként képviselő szervezet, vagy balra tolódhat, és az eddigi kereszténydemokrata irányultság helyett a legnagyobb kormánypárt, a szociáldemokrata Smer felé húz.

- A Magyar Gárda-Slota párhuzam (Göncz Kinga)

- Malina Hedvig megverése

- A pilisszentkereszti szlovák ház átköltöztetése -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!