Hírek

2008.04.30. 12:58

Emberi jogi bizottság: igen Szűcs Erika miniszteri kinevezésére

Az Országgyűlés emberi jogi és kisebbségi bizottsága a szocialista képviselők 10 igen és az ellenzék 8 nem szavazata mellett támogatta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszterré történő kinevezését szerdai ülésén.

BAMA

Az ülésen élénk szóváltás alakult ki, miután Balog Zoltán, a bizottság fideszes elnöke a jelölt életútjával kapcsolatban tett fel kérdéseket. Felvetette, hogy a Rákóczi Regionális Fejlesztési Bank ügyében gyanúsítottként hallgatták meg a leendő minisztert, s az olajszőkítési ügyekben érintett ETL vállalatnál felügyelő-bizottsági tag volt korábban. Szűcs Erika nehezményezte Balog Zoltán magatartását, ami szerinte "nem volt emberséges". "Egy emberi jogi bizottsági elnöktől elvárnám, hogy tudja, mi a dolga" - fogalmazott, hozzátéve, hogy erre a felvetésekre kedden már három bizottságban válaszolt.

Elmondta, hogy amint az ETL-nél problémák merültek fel, fb-tagságáról azonnal lemondott; bűncselekményt nem állapítottak meg. Közölte: a Rákóczi-bank nem az ő tevékenysége alatt ment csődbe, vezetése alatt a bank 500 millió forintos tőkeemelést tudott végrehajtani. Ismét felajánlotta, hogy dokumentumokkal igazolja kijelentéseit, egyben bocsánatkérésre szólította fel a fideszes képviselőt.  Kijelentette: nem kívánja tovább tűrni, hogy a becsületébe gázoljanak. Balog Zoltán erre úgy válaszolt, hogy senki nem gázolt a miniszterjelölt becsületébe. Rákérdezett néhány tényre, amelyek megjelentek az újságokban, s erre válaszolhatott a jelölt.  Ugyanakkor nem érti a felháborodást - mondta, s hozzátette: érdemes a közéletben hozzászokni, hogy vannak kérdések, amelyek kellemetlenek, és mégis válaszol rájuk az ember.

A miniszterjelölt meghallgatásán elmondta, hogy Magyarországon ma már a jogszabályok alkalmazása és az intézményrendszer is uniós színvonalú. A normák alkalmazása területén jelentős javulás tapasztalható, de a közgondolkodás még nagyon előítéletes. Fontosnak nevezte az intézményrendszer, a jogszabályok és a közgondolkodás harmóniájának megteremtését, amiben véleménye szerint a közigazgatásnak kiemelt feladata van. Szólt a nők és férfiak esélyegyenlőségét rögzítő stratégiáról, amelynek tervezete elkészült, s társadalmi vitára bocsátható. Május 15-ig folytatódik a nemzeti ifjúsági stratégia társadalmi vitája - mondta a jelölt, aki reményét fejezte ki, hogy e kérdésben sikerül társadalmi konszenzust teremteni. A romák integrációja kapcsán az  Országgyűlés által tavaly egyhangúlag elfogadott határozatot emelte  ki, amelyhez számos akcióterv kapcsolódik.

Farkas Flórián (Fidesz) azt mondta, hogy nem nyugodott meg a miniszterjelöltet hallgatva. Véleménye szerint semmi nem történt cigányügyben, s a terület támogatását a kormány 1,3 milliárd  forinttal csökkentette. A miniszterjelölt azt kérte, ezt tételesen  ismertesse a képviselő, mert mint mondta, nem érti pontosan mire is gondol. A drogmegelőzéssel foglalkozó ellenzéki kérdésekre azt mondta, hogy a kábítószerügyi koordinációs bizottság kibővült a civilekkel, a költségvetésben idén 1,084 milliárd forint van, tavaly 1,125  milliárd volt - közölte.

A pszichiátriai betegek ellátásánál nagy gond, hogy az alapellátás nem megoldott - ismerte el a jelölt az ellenzéki felvetésekre. Szerinte a probléma kezelésénél nem feltétlenül intézeti formákban kellene gondolkodni. Mint mondta, az alapellátás hiányosságaira kíván koncentrálni, s eredményt elérni. Kormánypárti képviselők a jelölt szociális érzékenységét emelték  ki, biztosítva támogatásukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!