Hírek

2008.04.07. 16:13

Egy város érdekei fontosabbak, mint egy befektetőé

A kormány felkérte a pénzügyminisztert, közölje a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatójával: ha egy befektető érdekei szembekerülnek egy város érdekeivel, akkor elsősorban az utóbbira kell tekintettel lenni - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-vel hétfőn.

BAMA

A miskolci önkormányzat pénteken országos napilapokban egész oldalas hirdetésben hívta fel a kormány figyelmét: továbbra is arra törekszik, hogy megvásárolhassa a Magyar Villamos Művektől (MVM) a Miskolci Fűtőerőmű többségi tulajdonát. "Kérjük a Magyar Köztársaság kormányát, ne engedje, hogy magánkézbe kerüljön a Miskolci Erőmű! Kérjük, hogy Miskolc élhessen elővásárlási jogával!" - tartalmazta a nyílt levél. Káli Sándor (MSZP), a város polgármestere pénteken az MTI-nek elmondta: azért fordultak ehhez a formulához, mert a kormány figyelmét most más dolgok kötik le. Ugyanakkor "természetesen  hivatalos úton is jeleztük a miniszterelnöknek és a kormány  valamennyi tagjának ezen szándékunkat" - tette hozzá, megjegyezve,  mélyen egyetértenek a miniszterelnök azon szándékával, hogy  meneszteni kívánja az MVM menedzsmentjét.

Az MVM pénteken erre úgy reagált: a céget kötik a gazdasági társaságokról szóló törvény rendelkezései, ezért minden igyekezete ellenére sem tudja teljesíteni a miskolciak igényét. Az ügy előzménye: az MVM igazgatósága a múlt héten döntött úgy,  hogy mégsem adja el a Miskolci Fűtőerőmű Kft.-ben lévő 99 százalékot  kitevő, a szavazati jogok 75 százalékát jelentő üzletrészét a Miskolc Holdinghoz tartozó Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) kft.-nek, miután a cég nem teljesítette határidőre a szerződéses feltételeket, így nem nyújtotta be a legfontosabbat, a vételár kiegyenlítésének biztosítékát jelentő bankgaranciát. Ez egyébként - a miskolci önkormányzat szerint határidőre – megtörtént, a Mihő az UniCredit Bank Zrt.-vel aláírta azt a hitelszerződést, amely alapján az eladó, az MVM megkaphatja azt a  4,4 milliárd forintot, amelyet kért az erőművért (a beruházáshoz  felvett 10 milliárd forintos hitel törlesztését is vállalta a Mihő).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!