Hírek

2008.04.14. 06:15

A szerencsések közé tartozom

Rezes Juditot, a budapesti Katona József Színház ünnepelt színésznőjét a mozilátogatók eddig csak mellékszerepekből ismerhették, most azonban ő játssza a főszerepet a szemledíjas játékfilmben, A nyomozóban.

Hegedűs V. Rita

[caption id="" align="alignleft" width="180"] Fotó: Darnay Katalin
[/caption]– Musical szakon végzett a színművészetin. Hogy került mégis a prózai darabjairól híres Katona József Színházba?
– Szerencsém volt. Inkább ezzel szerettem volna foglalkozni, mintsem zenés színházzal. Az éneklés és táncolás helyett inkább a prózai darabok érdekeltek. A szívemhez is a Katona szellemisége áll a legközelebb.

– Akkor miért jelentkezett musical szakra?
– Talán amiatt, hogy művészeti középiskolába jártam Pécsre, így táncos végzettségem van. Naivan azt gondoltam, hogy ha bekerülök a főiskolára, akkor mindegy, milyen szakra járok. Ez nem így van! Az sem mindegy, hogy kinek az osztályába jár az ember. Én azonban a szerencsések közé tartozom, mert a végén oda kerültem, ahova szerettem volna.

– Már hét éve a Katonában játszik. Beváltotta a színház
a hozzá fűzött reményeket?

– A Katonával való viszony olyan, mint egy nagy szerelem. Heves érzelmekkel kezdődik, de az évek múlásával lecsillapodik. Vannak jobb és rosszabb időszakok, akár egy kapcsolatban.

– Melyik darabot szereti legjobban?
– Van egy különleges darab, A mi ez a hang? Máté Gábor rendezésében. Abban zenélünk, dzsesszt játszunk és énekelünk. Emlékezetes előadásom volt Dosztojevszkij Félkegyelműje. Nagyon szeretem a regényt. Színpadra adaptálni szinte lehetetlen vállalkozás. Még lehetetlenebb, ha a színész az adaptáción belül meg akarja mutatni az egész regényt. Olyan naiv voltam, hogy azt gondoltam, meg tudom csinálni. A végén teljesen elvesztettem a figurát.

– Nem túl szigorú önmagához?
– Aglaját játszottam, aki egy nagyon érdekes figura. Remélem, lesz még ilyen lehetőségem, és akkor okosabb leszek. Most is egy nagyon izgalmas darabot próbálunk Máté Gáborral. Egy szerb írónő írta, és Sáskák a címe. Nagyon cinikus, fekete humorú előadás. Május közepén lesz a bemutatója.

– Jelenleg játszik a Macbethben is.
– Annak ellenére szeretem a jelenetemet, hogy ebben a darabban Lady Macbethen kívül nincs komolyabb női szerep. Zsámbéki Gábor, a rendező még azt a problémát is megoldotta a jelenetemben, hogy miként reagál a feleség arra, hogy lelépett a férje. Nem lett szentimentális a jelenet, hanem az jelenik meg a színpadon, amit bármely nő gondolna, ha elhagyná a párja, és egyedül maradna a gyerekekkel. Az első reakció a düh, ami később mindenfélével keveredik. Nem látványos a darab, de annál érdekesebb.

Rezes Judit

Született: 1977. január 7.

2001-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem musical szakán, és a Katona József Színházhoz szerződött. Állandó szereplője a Pont Színház előadásainak. Főiskolásként is több szerepet játszott már a Katona társulatában. Fontosabb filmjei: Magyar szépség, Nincsen nekem vágyam semmi, [email protected], Szortírozott levelek, Szezon, Állítsátok meg Terézanyut, 9 és 1/2 randi, A nyomozó

– A színház mellett forgatni is szokott. Legutóbb ön játszotta a főszerepet a filmszemledíjas A nyomozó című filmben is. Hogyan találják meg a rendezők?
– Gigor Attila, a rendező, elhívott egy szereplőválogatásra. Nem tudom, látott-e előtte színházban, vagy csak a castingosok ajánlottak neki. Nem volt még nagy szerepem filmben. Nem az történt, hogy egyik produkció hozta a másikat, hanem valami miatt megtaláltak. Játszottam Török Ferenc filmjében, a Szezonban is, de utána csend volt. Nem tudom, most mi lesz. A nyomozó sikerfilmnek tűnik az eddigi tapasztalatok alapján. Úgy érzem, hogy érettebb voltam ezen a forgatáson, jobban teljesítettem ebben a filmben, mint az előzőekben, bár a többi azért nem volt ehhez mérhető feladat. Mostanra kezdek ellazulni a kamerák előtt. A színházban már van hét év tapasztalatom, a film terén még nincs ennyi, de már barátkozom a műfajjal.

a mozilátogatók eddig csak mellékszerepekből ismerhették, most azonban ő játssza a főszerepet a szemledíjas játékfilmben, A nyomozóban. Hegedűs V. Rita Rezes Judit Született: 1977. január 7.

2001-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem musical szakán, és a Katona József Színházhoz szerződött. Állandó szereplője a Pont Színház előadásainak. Főiskolásként is több szerepet játszott már a Katona társulatában. Fontosabb filmjei: Magyar szépség, Nincsen nekem vágyam semmi, [email protected], Szortírozott levelek, Szezon, Állítsátok meg Terézanyut, 9 és 1/2 randi, A nyomozó Fotó: Darnay Katalin -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!