Hírek

2008.03.07. 17:04

Kósa : igazságtalan a panelprogram

Kósa Lajos szerint igazságtalan a panelprogram; Debrecen polgármestere erről pénteken egy debreceni felújítás alatt lévő panelház előtt tartott sajtótájékoztatón beszélt.

BAMA

A polgármester azt kifogásolta, hogy azok a polgárok, akik például az 1950-es években épült családi házban laknak, amelyek ugyanolyan korszerűtlenek, mint a panellakások, a felújításhoz nem kaphatnak állami, illetve önkormányzati támogatást a program keretében. Kósa Lajos ugyanakkor kifogásolta azt is, hogy az állam csak látszólag támogatja a felújításokat. Az igazi költségviselő az önkormányzat és a lakó - tette hozzá a cívisváros polgármestere, mert szerinte azt az egyharmados támogatást, amit az állam ad, azt adók formájában teljes egészében vissza is veszi.

Kósa Lajos szerint az államnak a jelenlegi egyharmad résznél nagyobb arányban kellene támogatnia a lakásfelújításokat. Debrecen polgármestere beszámolt arról, hogy 2005-ben és 2006-ban 37 társasházi lakóközösség 2 ezer 463 lakással pályázott sikeresen a panelprogram keretében a cívisvárosban. Ezek a közösségek összesen 669,5 millió forint önkormányzati támogatást  kaptak. Megemlítette, hogy 2007-ben nem volt ilyen pályázat, 2008-ben pedig a meghirdetett panelprogram több módosítást is tartalmaz az előző évekhez képest. Szerinte sok problémát fog még okozni, hogy a pályázók most közvetlenül a társasházak, s az önkormányzatok pedig támogathatják a pályázatokat, vagyis nem kötelezettek az egyharmados támogatásra.

Megjegyezte, hogy az önkormányzatok egyébként gyakorlott pályázatíróinak is komoly munkát jelentett a panelprogramban való részvétel, így a lakóközösségeknél még nagyobb lesz majd az ilyen jellegű gond. Debrecen önkormányzata egyébként ebben az évben 350 millió forintot különített el a panelprogram támogatására - tette hozzá Kósa Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!