Hírek

2008.03.15. 19:27

Éjszakai összecsapás Budapesten

Gyurcsány Ferenc ünnepi beszédével egyidőben Budaházy György közölte a tömeggel, hogy kövessék, azzal az egész tömeg megindult a Boráros tér irányába, a Művészetek Palotája felé.

T.G.

Gyurcsány Ferenc ünnepi beszédével egyidőben Budaházy György közölte a tömeggel, hogy kövessék, azzal az egész tömeg megindult a Boráros tér irányába, a Művészetek Palotája felé.

21.30

A rendőrök kordonnal zárták le a Bródy Sándor utcát. A körúton ekkorra már szétszórták a tüntetőket. Tudósítónk több igazoltatást is jelentett. Az Index tudósítóját megrugdosták.

21.23

A rendbontók a Krúdy Gyula utcánál intézkedő rendőrökre támadtak, két rendőrt megrugdostak, így ők visszavonulásra kényszerültek.

21.16.

Tudósítónk jelentése szerint a tüntetők a Magyar Rádió épülete felé indultak.

21.10

Két embert lefogtak a rendőrök a Baross utcában. Molotov-koktélt dobtak egy rendőrautóra a Horváth Mihály térnél. Az autó elmenekült. A tömegből többen köveket gyűjtenek. Egy fotóst megdobták egy üveggel.

20.50

A rendőrség felszólította a tüntetőket, hogy oszoljanak. Többen is megerősítették, hogy Molotov-koktélok kerültek elő a hátizsákokból. A tömeggel tart Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás is. Mindkét jogász azzal vált ismertté, hogy a korábbi budapesti tüntetések idején bevitt személyek védelmében léptek fel.

A rendőrök a Baross utcán próbálták kiszorítani a tüntetőket a Belvárosban, közben Molotov-koktéloktól információink szerint megsérült két ember.

A rendőrök ekkor könnygázt vetettek be a tüntetők ellen. Ekkor szólították fel a tüntetőket harmadik alkalommal. A tüntetők az újságírókat és a fotósokat is inzultálták. Több gépkocsit is megrongáltak a körúton.

20.30

A Blaha Lujza térről indult nagyjából ezerötszáz fős tömegből este fél kilenc körül már százak maradtak hátra a körútnál. Tudósítónk információi szerint a kemény mag a Petőfi híd irányába vonult. Egy hatalmas durranást is jelentettek, ami valószínűleg valamilyen házilag barkácsdolt robbanószer lehetett. A Pál utcánál a rohamrendőrök feltartóztatták a tömeget. Többen petárdát dobtak a rendőrökre, üvegek is repültek.

Korábban:

Este nyolc órakor már felsorakoztak a rendőrök a New York palota mellett. A több száz rohamrendőrből álló osztagot vízágyúval is megerősítették. Tudósítónk elmondása szerint a rendőrök letartóztattak egy fiatalt a Klauzál téren, a tömeg egy része odagyűlt.

A Blaha Lujza téren több ezer ember gyűlt össze a Magyar Nemzeti Radikálisok hívószavára. A délután öt órakor kezdődött rendezvényen a Fidesz megemlékező nagy gyűléséről is sokat csatlakoztak. A téren felállított színpadon radikális politikusok tartottak beszédet. A meghívottak között Toroczkai László, Budaházy László és ifj. Hegedűs Lóránd is szerepeltek.

A rendezvénnyel egyidőben tudósítónk közölte, hogy a körútról szép csendben eltűntek a Combino villamosok.

A beszédeket követően a tömeg nemzeti rockzenekarok koncertjeivel múlatta az időt. A korábbinál nagyobb rendőri jelenlétet nem tapasztaltunk, sőt a tér parkolóiból és a környező utcákból is eltűntek a rohamrendőrök. A jelenlevők túlnyomó részt Árpád-sávos zászlókkal vonultak fel, az egybegyűltek között sok radikális fiatal, kapucnis, pólós, bakancsos tüntetőt lehetett látni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!