Hírek

2008.03.05. 09:45

Clinton kulcsfontosságú győzelme

Négy államból hármat Hillary Clinton nyert meg a kedden tartott amerikai elnökjelölt-választáson a demokratáknál. A republikánusoknál John McCain négyes győzelmével összegyűjtötte a szükséges számú delegáltat, s immár biztosan elnökjelölt lesz.

BAMA

A keddi előválasztásokon megtört Barack Obama demokrata elnökjelölt 12 állam óta tartó győzelemsorozata. A színes bőrű szenátor Vermontban ugyan diadalmaskodott 60-40 arányban, de erre válaszul riválisa, Hillary Clinton Rhode Island-et vitte hasonló többséggel. Az egykori first lady azonban Ohio-t is megnyugtató, 56-43 százalékos arányban nyerte, míg Texasban 51-49-es győzelmet aratott. A mostani győzelmek kulcsfontosságúak Clintonnak, ugyanis így továbbra is versenyben tud maradni Obama ellen, aki azonban továbbra is vezet az elnökválasztó delegáltak számát tekintve. Obama 1434 delegáltat tudhat a CNN legfrissebb számításai szerint maga mögött, míg Clinton csak 1357-et.

A republikánus John McCain nyugodtan hátradőlhet, ő már biztosan elnökjelölt, s indulhat a november 4-i amerikai elnökválasztáson. Az arizonai szenátor minden a négy államot megnyerte a republikánus szavazók körében, ezzel 1226-ra növelte kongresszusi küldötteinek számát, miközben az elnökjelöltség megszerzéséhez elegendő 1192 is. Ezzel a még versenyben lévő rivális, Mike Huckabee egykori tiszteletes előtt nem maradt kedden más út, mint gratuláljon vetélytársának és bejelentse kampányának befejezését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!