Hírek

2007.10.12. 06:13

Népszavazás futószalagon

Bár a népszavazásos bohóckodás még tart, egy politikus szájából már olyan nyilatkozat is elhangzott, hogy abba kellene hagyni az egészet, mert az emberek előtt nevetségessé válnak. Hát, szerintem ez utóbbin már túl vagyunk.

Stanga István

Bár a témával kapcsolatos véleményekből (például a kommentekből) úgy tűnik, sokan még mindig maradéktalanul hisznek ebben a népszavazásosdiban, nekem egyre inkább az a meggyőződésem, hogy a demokráciának ezt a fontos intézményét idehaza sikerült már-már olyan szintre süllyeszteni, ami méltatlan egy magára valamit is adó országhoz. Annak viszont örülök, hogy a legutóbb megszólaló politikusok pontosan azt a véleményt fogalmazták meg, amelynek minapi írásomban magam is hangot adtam. És nem kizárólag azzal, hogy „népszavazás-cunamiról” beszéltek, hanem elsősorban amiatt, mert közülük néhányan már azt is belátták: ha nem marad abba ez a manapság tapasztalható, hülyegyerekes játszadozás, az emberek szemében nevetségessé válik az egész történet fideszestül, emeszpéstül.

Én egyébiránt már azt sem hittem el, amikor a kormányfő a Parlamentben azt mondta, ha az országgyűléstől nem kapja meg a szükséges támogatást a hét pontjához, „akkor a néphez, az istenadta néphez fordulunk felhatalmazásért”. Ez éppen olyan revolverezés volt, mint amilyennel nem sokkal később a Fidesz és a KDNP rukkolt ki. A pártszövetség is nagy sietve üthette össze a maga nyolc pontját, ugyanis vannak benne illogikus dolgok is. Hogy mást ne mondjak, minek kell vajon a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok juttatásait évente nyilvánosságra hozni, ha azokat úgyis a 2002-es szabályozás szerint állapítanák meg. Persze, az ilyen bakik teljesen mellékesek, hiszen –akárcsak Gyurcsány Ferenc – a legnagyobb ellenzéki párt sem gondolta komolyan, hogy ezekről a javaslatokról egyszer valóban szavazunk majd (jelezték is: egyelőre nem kezdeményezik a voksolást e kérdésekben).

Ennél is meghökkentőbbnek tartom, hogy a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese, Szerető Szabolcs úgyszintén egy „pakkal” lepte meg az Országos Választási Bizottságot. S bár hazánkban bárkinek joga van népszavazást kezdeményezni, és a lap is sietett gyorsan leszögezni, hogy alkalmazottja „nem a Magyar Nemzet képviseletében, hanem magánszemélyként, állampolgári jogaival élve tette”, amit tett, azért Csurka óta tudjuk, hogy az „ez az írói munkásságom része”-féle érvelés nem feltétlenül helytálló. Meg aztán – legalábbis az én meggyőződésem szerint – egy újságírónak nem politikacsinálónak kell lennie. És akkor azt még meg sem kérdeztem, hogy Szerető – tollforgató létére – a célját („...hogy a közélet tisztaságára vonatkozó kérdéseket kiüssem a miniszterelnök kezéből”), vajon miért nem az írásai segítségével próbálja meg elérni.

Azt hiszem, éppen itt lenne az ideje, hogy az összes érintett villámgyorsan befejezze ezt a voksolásos bohóckodást. Hacsak nem szeretnék megvárni, amíg valaki benyújtja a maga egyetlen  népszavazási kérdését: Akarja-e Ön, hogy az összes magyarországi párt a lehető legrövidebb időn belül elhúzzon  p...csába? (Úgy vélem, a részvétellel nem lenne semmi gond.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!