Hírek

2007.09.26. 11:10

Dave Brubeck nem ismeri a pihenést

A nyolcvanhat esztendős Dave Brubeck, a dzsessztörténet kiemelkedő zongoristája nem készül pihenőre, s haláláig dzsesszt akar játszani - nyilatkozta a minap a Reuters tudósítójának mielőtt - immár tizennegyedik alkalommal - színpadra lépett volna az 50. Monterey Jazz Festival programjában.

Hegedűs V. Rita

[caption id="" align="alignleft" width="190"] A dzsessztörténet kiemelkedő alakja 86 évesen is évi 50-60 koncertet ad
[/caption]Az idős művész több mint fél évszázada van már a pályán, s mint fogalmazott, nincs szándékában tétlenül megülni otthon feleségével, akivel egyébként a hét végén ünnepelte 65. házassági évfordulóját. - A legfontosabb: dolgozni, mindegy mit és hol. A relaxálás soha nem volt nem túl gyakran használt szó családunkban - hangsúlyozta Brubeck a 90 perces interjúban. A világhírű zenész legemlékezetesebb lemeze az 1959-ben kvartettjével készített „Time Out” volt, rajta olyan sikerekkel, mint „Take Five” vagy a „Blue Rondo A La Turk”. Az In Your Own Sweet Way, a Duke és más klasszikus darabok szerzője a múlt hónapban jelentette meg „Indian Summer” című vadonatúj albumát.

Ma is 50-60 koncertet ad évente, például most Montereyben, ahol 1958-ban szerepelt először a legendás fesztiválon. Még egy évtizede is 80-100, a nyolcvanas években pedig akár 200 fellépése volt egy évben. Brubeck 1950 óta sztárzenész, 1954-ben a Time Magazine címlapon közölte képét. Népszerűsége révén összebarátkozhatott Duke Ellingtonnal és Louis Armstronggal. A világ híres személyiségei közül találkozott II. János Pál pápával, Ronald Reagan amerikai elnökkel és Mihail Gorbacsov egykori szovjet vezetővel. Csodálta Richard Nixont, aki viszont nem szerette az ő játékát - ismerte be. Clint Eastwood színész és rendező a hét végén felkereste Brubecket a kaliforniai Carmelben, hogy interjút készítsen vele. „Szeretem hallhatni ezt a fickót, valóságos intézmény, tele hatalmas energiával, lelkesedéssel, a közönség csak szeretheti őt” - jelentette ki Eastwood. Mielőtt a rendező érkezett, Brubeck éppen szerelmes dalokat játszott feleségének a házassági évfordulón.

Egy olyan szakmában, amelyben a kábítószer olyan zenészlegendákat fertőzött meg, mint Charlie Parker, Brubeck mindig tiszta tudott maradni. Hat gyermeke van, négyen közülük zenélnek. A hatvanas és hetvenes években apjuknál „vadabbra vették a fazont” és Brubeck hagyta, hogy hosszú hajat növesszenek és virágos pólókat viseljenek. „Ahogy nézem ezeket a képeket (a gyerekekét), komolyan utálom, ahogyan én magam kinézek” - magyarázza. A rock and roll nagy csapást jelentett a dzsesszre. Brubeck még mindig keserűen emlékezik arra, hogy kiadója, a Columbia - amelynek „Time Out” című lemezét, minden idők egyik legkelendőbb lemezét köszönhette - 1971-ben hagyta, hogy szerződése szép csendesen „kimúljon”. A művész ma is fájlalja, hogy olyan emberek, akik segítették létrehozni a kiadót, egyszer csak ejtették őt, és egy szó magyarázatot sem adtak. „Nem hiszem, hogy van valami, ami annyira fontos lehet a kultúra, a világ számára, mint a dzsessz” - elmélkedett interjúja végén a 86 éves Dave Brubeck.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!