Hírek

2006.11.02. 08:16

Jövőre tartóssá válhat a 250 forintos euró?

A bruttó bérek emelkedési üteme lassul, a nettó bérnövekedés az egyéni járulékok emelése miatt ennél is sokkal erőteljesebben fékeződik

Tóth M.

A jövő év végére a forint-euró árfolyam akár a 250-et is elérheti – állítja Karsai Gábor, GKI Gazdaságkutató Intézet vezérigazgató-helyettese. A belpolitikai helyzet stabilizálódik, a kiigazítás megtörténik, a reformok pedig fokozatosan beindulnak és felgyorsulnak – adta közzé előrejelzésében az intézet. Ebben az esetben a befektetők bizalma, s ezzel a forint fokozatosan tovább erősödése várható.

Idén az egész év átlagában 266 forinttal számolnak az elemezők, amely azt jelenti, hogy számításaik szerint az év hátralévő részében 265 forintnál már nem kell többet fizetni egy euróért. A 2007-es átlag várhatóan 258 forint lesz. Ezek alapján úgy tűnik, kissé megnyugodhatnak a devizában eladósodottak, akiknek az utóbbi hónapokban megnövekedtek a törlesztőrészletei. Az év közepétől – részben világgazdasági és régiós hatásokra, de részben a gazdaságpolitikai fordulat eleinte nem teljesen világos jellege miatt – a forint összességében mintegy tíz százalékkal gyengült.

A bruttó bérek emelkedési üteme lassul, a nettó bérnövekedés az egyéni járulékok emelése miatt ennél is sokkal erőteljesebben fékeződik. Így az idei év első felében jellemző öt százalék feletti reálbér-növekedés az év végére csökken, miközben az év egészében három százalékos reálbér-növekedés várható. A nyugdíjak reálértéke az idén mintegy négy százalékkal emelkedik. Közben az áfa-emeléssel és a háztartási energia árának emelkedésével összefüggésben az infláció gyorsul. Az idén éves átlagban 3,9 százalékos, decemberben 6-6,5 százalékos áremelkedés várható az előrejelzés szerint.

Az idei esztendő második felétől érzékelhető, hogy a lakosság jobban törekedett a pénzmegtakarításra, kevésbé kezdett új, például lakásberuházásba, ehhez kevesebb új hitelt vettünk fel, miközben megpróbáltuk megőrizni fogyasztási színvonalát –  állapítják meg a GKI. Így a fogyasztás idei növekedése a kutatók szerint 2-2,5 százalékra lassul, az év végén pedig már alig emelkedik. A beruházások jó esetben is csak a tavalyihoz hasonlóan, öt százalékkal nőnek.

A magyar államháztartás minden 100 forint jövedelméből rendszeresen több mint 120 forintot költ el – figyelmeztet a GKI. A javulás ugyan megkezdődik, de a 2006. évi deficit (a GDP arányában várhatóan 9,5 százalék) így is messze nagyobb lesz az előző évinél (7,5 százalék) és a módszertani változások figyelembe vételével módosított tervezettnél, ami 7,5-8 százalék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!