Hírek

2006.11.09. 16:18

Hazánkat is figyelmeztette az EU

Magyarország ellen is jogsértési eljárást indít az Európai Bizottság, amiért továbbra sem hajlandó munkaidőnek elismerni és annak megfelelően megfizetni az orvosok, tűzoltók és más ügyeleti rendszerben dolgozó közalkalmazottak ügyeleti, készenléti idejét.

Sz. Sz.

A munkaidőről szóló uniós irányelv a minap került a szociális miniszteri tanácsa elé, ám a testület sokadik próbálkozásra sem tudott ebben megállapodni. Az ülésen többen azt javasolták, hogy az ügyelet teljes egészében ne számítson munkaidőnek. Az Európai Bíróság már több ilyen ügy kapcsán is úgy határozott: az ügyelet beleszámít a legfeljebb 48 órás munkahétbe. A legtöbb tagállam azonban a jelentős anyagi teher és a szakemberek hiánya miatt nem tartja ezt be.Vladimír Spidla szociális és munkaügyi biztos szerda este kifejtette: jogi lépéseket tesz a 25-ből 23 tagállam ellen. Hazánk vonatkozásában a biztos első lépésben a kormánynak küld levelet, ha az abban foglalt határidő után sem születik meg a megfelelő jogszabály, az Európai Bírósághoz fordul, amelynek jogában áll büntetést kiszabni.

Az elmúlt hónapokban Magyarországon is több perben született olyan jogerős ítélet, amelyek szerint teljes munkaidőnek számít az ügyeletben eltöltött idő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!