Hírek

2006.09.04. 16:09

Újabb állami kiárusítás

Az államadósság enyhítésére akarják privatizálni az olyan vállalatokat, mint a Malév, a Posta, vagy a Szerencsejáték Zrt. Az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint azonban a Budapest Airport eladásából származó bevételt nem teljesen erre fordították.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az újabb magánosítási hullám gyakorlatilag minden állami vagyonra kiterjed, így magánkézbe kerülhetnek a magyarországi posták is
[/caption]Újabb és újabb állami tulajdonban lévő cégek kerülhetnek magánkézbe az idén. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV) e heti ülésén várhatóan ismét napirenden szerepel a Malév értékesítése. A magyar nemzeti légitársaság 99.95 százalékos állami részvénycsomagját már ebben a hónapban kiírhatják értékesítésre. Az ÁPV már sokadszorra próbál túladni a hatalmas adósságállományt felhalmozó és veszteséges légitársaságon, eddig minden siker nélkül. A privatizációs cég egyébként az idei évre 245 milliárd forintos bevételt tervezett. A második Gyurcsány-kormánynak örvendetes hír volt, hogy ezt a célt a cég már nyár előtt teljesítette, a Mol 10 százalékos részvénycsomagjának eladásakor. Az állam kezében lévő, még megmaradt kétmillió Mol részvényt, mely az olajipari cég összes értékpapírjainak 1,7 százaléka, a kisbefektetőknek kívánja eladni a kabinet.

Az egykori mintagazdaság, a Bábolna is eladó, de a hétvégén ennél sokkal jelentősebb állami cégek is felsorolt Kóka János. A gazdasági miniszter bejelentette, hogy a Liberális Gazdasági Tanács a Volán társaságokat, a Magyar Villamos Műveket, Magyar Posta Zrt.-t és a mások által az arany tojást tojó tyúknak nevezett Szerencsejáték Zrt.-t is privatizálná az állam. Az SZDSZ-es politikus a már régóta ismert liberális indokokat ismertette: a magánkézben lévő cégek sokkal jobban működnek, mint az államiak, mivel az állam rossz gazda. Az olyan stratégiailag fontos vállalatok, mint a paksi atomerőmű azonban állami tulajdonban maradnának. Arra a felvetésre, hogy nyereséges cégeket miért éri meg eladni, Kóka azt felelte, hogy azért, mert ezekért lehet jó sok pénzt kapni. S mire fordítaná az állam a várt több száz milliárd forintot? A gazdasági miniszter szerint a pénzt az államadósság csökkentésére kell költeni.

A közelmúltban a Budapest Airport (BA) múlt évi értékesítésénél a kormányzat szintén azt kommunikálta, hogy a hatalmas bevétel fő része a szintén hatalmas államadósságot fogja csökkenteni. Az Állami Számvevőszék jelentéséből azonban kiderült, hogy a részleges magánosításból befolyt összeg döntő részét, 400 milliárd forintot nem az államadósság törlesztésére fordította a kormányzat. Erre a célra az ÁSZ szerint csak a befolyt összeg felét, kevesebb, mint 200 milliárd forintot költöttek. A pénzt jórészt költségvetési kiadások finanszírozására és a tervezettnél kisebb pénzforgalmi hiány előteremtésére költötte el a kabinet.

A Pénzügyminisztérium (PM) azonban vitatja az ÁSZ vizsgálatát. „A BA privatizálásából befolyt összeg teljes részét az államadósság enyhítésére költötte a kormányzat, amire egyébként a törvény is kötelezi” – mondta lapunknak Pichler Ferenc. A Pénzügyminisztérium sajtósa arra emlékeztetett, hogy ha pénzt fordítanak a kisebb pénzforgalmi hiányra, úgy az államadósság is csökken. Pichler közölte, hogy az ÁPV egyelőre csak azokat a cégeknek az állami tulajdonrészét tervezi magánosítani, amelyek szerepelnek – Mol, Malév és a Földhitel és Jelzálogbank Nyrt. – a múlt héten Brüsszelnek beadott konvergenciaprogramban. A Kóka által említett cégek még nem.

Lapunk megkérdezte a Magyar Posta Zrt.-t, és Szerencsejáték Zrt.-t, de nem kívántak állást foglalni az őket esetleg érintő privatizáció ügyében. Magánosításukról ugyanis az állam dönt, menedzsmentjüknek nincs beleszólása ezekbe a folyamatokba.

Fidesz: Kókáé a legtrehányabb minisztérium

„A szocialista-szabaddemokrata kormányok már szinte mindent eladtak Magyarországon, ami mozdítható volt, ennek ellenére az államadósságunk folyamatosan nőtt és mostanra elképesztő mértéket öltött” – jelentette ki Cser-Palkovics András. A Fidesz helyettes szóvivője szerint Kóka érvei a privatizációra félrevezetőek és hazugak, s nem igaz, hogy a magánvállalatok jobban működnének, mint az államiak. A fideszes honatya arra emlékeztetett, hogy Kóka tárcája az ÁSZ szerint is a legtrehányabb beszámolót produkálta a közpénzek elköltése kapcsán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!