Hírek

2006.09.16. 08:50

Maradnak a betétdíjas palackok

Csomagolástechnikai kövület a betétdíj – állítják az üdítőital- és ásványvízgyártók, akik azt szeretnék, ha a környezetvédelmi tárca a visszaváltási rendszer helyett inkább a szelektív begyűjtést fejlesztené. Ám a tárca most épp a szigorú német gyakorlatot vizsgálja, ahol még a fémdoboz is betétdíjas.

Dián Tamás

Régi vita az italgyártók és a környezetvédők között, hogy vajon mi terheli kevésbé a környezetet: az újratölthető palackok forgalmának a növelése, vagy a szelektív hulladékgyűjtési rendszer fejlesztése. Az érintett cégek azzal érvelnek, hogy az emberek ma már nem kedvelik a körülményes visszaváltást, s arra hivatkoznak, hogy az eldobható palackokat sokkal többen vásárolják.

Kertész Béla, a Csomagolás- és Anyagmozgatási Szövetség vezetője szerint eljárt az idő a visszatérő palackok felett. „A piac ezt egyszerűen nem igényli – jelentette ki. – Ráadásul az újratölthető palackok begyűjtése, tisztítása és ismételt felhasználása olyan költséges műszaki hátteret igényel, amelyet csak néhány multinacionális cég engedhet meg magának.

Arról már nem is szólva, hogy a palackok tisztítása, fertőtlenítése is terheli a környezetet.” Ennek ellenére a jelenlegi jogszabályok a különböző italfajtákra eltérő mértékű újratöltési arányt határoznak meg. A visszaváltható termékek kötelező aránya a sör esetében a legmagasabb: a teljes mennyiségnek legalább a 65 százalékát kell a gyártóknak betétdíjas csomagolásban forgalomba hozniuk.

Igaz, ez az ágazat kivételnek számít, mivel ők kifejezetten lobbiztak ezért – ez volt az ára annak, hogy kiszoríthassák a piacról az olcsó, külföldi dobozos söröket. A szénsavas üdítőitalok gyártói azonban még a saját 5 százalékukat is sokallják és az ásványvizesek sem boldogok attól, hogy a teljes forgalmuk 1 százalékát visszaváltható palackban kell forgalmazniuk. Számukra ugyanis sokkal könnyebb – és főként: olcsóbb – eldobható csomagolásban árusítani a termékeiket. Ezért aztán a maguk módján igyekeznek tenni is azért, hogy a vásárlói szokások őket igazolják. A hipermarketek polcain a visszaváltható palackok valahogy mindig kicsit magasan vagy hátul találhatók, s környezettudatos vásárló legyen a talpán, aki nem emeli le a szemmagasságba pakolt eldobható változatot. S akkor az ugyancsak szinte álcázott visszaváltó helyekről még nem is beszéltünk...

A cégek a nem visszaváltható palackok után természetesen termékdíjat fizetnek, ám ez nem olyan sok, hogy ne tudnák kigazdálkodni. Ráadásul a jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy még ezen is spóroljanak: amennyiben vállalják, hogy támogatják a szelektív gyűjtést, akkor csak úgynevezett hasznosítási díjat kell fizetniük. A műanyag palackok esetében jelenleg ez kilónként 18,2 forint, a fémdobozoknál pedig kilónként 6,5 forint – mondta lapunknak Pribelszki Edina, a legnagyobb szelektív begyűjtés koordináló ÖKO-Pannon Kht. kommunikációs csoportvezetője.

Az ÖKO-Pannonhoz tartozó szelektív hulladékgyűjtési rendszeren belül jelenleg 681 település 4147 szelektív gyűjtőszigetén 4,3 millió lakos szelektálhatja a csomagolási hulladékokat. „Ebben az évben 54 százalék az előírt újrahasznosítási arány – árulta el. – Ám hat év múlva már el kell érnünk a 60 százalékot.”

Ám hiába a cégek által is támogatott szelektív igyekezet, ha a környezetvédelmi tárca a betétdíjrendszert is legalább ugyanennyire favorizálja. Most például épp az EU-n belül legszigorúbbnak tartott német gyakorlatot vizsgálják. Ott például még a italos alumínium dobozokat is visszaváltják, annak ellenére, hogy ezeket eredeti formájukban nem lehet újra felhasználni. Nemrégiben német szakemberek érkeztek, akik többek között a visszaváltó automaták működtetésének tapasztalatairól számoltak be magyar kollégáiknak.

Ezek a berendezések a vonalkód alapján ismerik fel a különböző palackfajtákat, s állítólag rendkívül hatékonyak: Németország utcáiról az utóbbi években eltűntek az üres palackok és dobozok, mivel ha valaki ezeket eldobja, mindig akad valaki, aki felveszi és beváltja az eldobott csomagolást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!