Hírek

2006.09.28. 19:30

Gyurcsány: a kormány marad

Győzelemre készül az önkormányzati választásokon a koalíció, és a Gyurcsány-kabinet a helyén marad – derült ki az MSZP és az SZDSZ közös kampányzáróján.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Gyurcsány szerint a jó politikus nem csak a jelen, de a jövő, sőt, a nem szavazó, elesett rétegek szavát is meghallja – fotó: Kallus György
[/caption]Gyurcsány Ferenc és kormánya marad – ez már önmagában ok arra, hogy negyven perc csúszás ne rontsa el az MSZP és az SZSZ közös fővárosi kampányzáróján összegyűltek hangulatát. A koalíciós pártok gyűlésén jó, ha félig telt meg a rendezvénynek helyt adó SYMA-csarnok, a beszállingózókat hangosbemondón szólítják fel, foglalják el végre helyüket, mert sok a foghíjas széksor. Az érkező Horn Gyulát nagy taps fogadja, a volt kormányfő azonban ezúttal nem emelkedik spontán beszédre. A háttérben prominens szocialisták és liberálisok, Gál J. Zoltán, Mandur László és Horn Gábor várják, hogy jöjjön végre a felszólaló kontingens.

Gyurcsány Ferenc Molnár Gyula budapesti listavezetővel, Demszky Gábor főpolgármesterrel, Hiller István MSZP-elnökkel érkezik, miközben az U2 csodálatos napról énekel – hiába, ráfér az elmúlt küzdelmes idők után a kormányfőre egy kis lazítás az övéi között. Molnár Gyula fővárosi MSZP-vezető szerint piszkosul nehéz kampányon van túl a koalíció, de állítja: az emberek bíznak bennük, bíztatják a koalíciót, hogy folytassák, amit elkezdtek. Molnár szerint a magát függetlennek valló Tarlós István főpolgármester-jelöltet a Fidesz és az a Jobbik támogatja, mely tevékenyen részt vett a múlt heti Szabadság téri zavargásokban.

Optimista beszéddel készült bevallása szerint Demszky Gábor: a főpolgármester biztos a koalíció győzelmében, a „jobb és a szélsőjobb” aknamunkája ellenére. A főpolgármester KSH-adatokat sorol, említve, az elmúlt években kisvárosnyi új polgár költözött Budapestre. Mindez Demszky értelmezésében azt jelenti: az infrastruktúra kiépülése és a gazdaság megfelelő működése, továbbá az óriási közös erőfeszítés az alapja a sikernek. A múlt heti zavargásokról szólva megjegyzi: a vandálok a Gyurcsány-kormány eltávolítására, végeredményben pedig az alkotmányos rend megdöntésére készültek. Ugyanezt teszik szerinte a Kossuth téri mérsékelt tüntetők is, mikor Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke ugyanarról a pódiumról szól a tömeghez, ahol Budaházy György, a rendőrség által keresett „köztörvényes bűnöző” is beszélt.

Fejlődő, modern fővárost és Magyarországot akar Hiller István: az MSZP-elnök biztosítja hallgatóságát, a párt és szimpatizánsai kiállnak Gyurcsány Ferenc mellett. A túláradó érzelmek sodrában a pódiumon összeölelkeznek a miniszterelnökkel, aki Hiller felszólalása után a politikusok jövő iránti felelősségéről beszél. A jó politikus – mondja Gyurcsány – nem csak a jelen, de a jövő, sőt, a nem szavazó, elesett rétegek szavát is meghallja. A miniszterelnök szerint ha valami, akkor az róható fel neki, hogy maga is szem volt abban a „reményből és vágyból” szőtt láncban, mely szerint egy jóságos kormánnyal megspórolható a küzdelem az új Magyarországért. Gyurcsány szerint maga is túl sokáig mondta azt a népnek, amit az hallani akart, holott ha nem tartotta volna abban a hitben az országot, hogy nincs semmi dolga, akkor „ma könnyebb lenne a szíve”. A miniszterelnök közli: az, hogy pár százan vagy ezren a távozását követelik, sokkal inkább megerősíti maradási szándékában. Mert hát „maradunk” – jelenti be az egybegyűltek nagy örömére.

A kormányfő végül az önkormányzati választásokról és a születendő eredményről szól: nincsenek erős városok, települések együttműködő helyhatóságok és kormány nélkül – fejtegeti. Éppen ezért Gyurcsány óv attól, hogy olyanok kerüljenek a testületekbe, akik úgy gondolják, a kormánnyal meg kell küzdeni.

KDNP-s kérdés a kampányzáróval kapcsolatban

A KDNP azt szeretné tudni, hogy Szilvásy György kancellária miniszter és Petrétei József, az igazságügyi és rendészeti tárca vezetője felmérték-e a kormánypártok a kampányzáró rendezvényének biztonsági kockázatait hasonló gondossággal, mint azt tették az ellenzéki pártok esetében, miután a Fidesz le is mondta a szeptember 23-ra tervezett nagygyűlését. Szijjártó Péter Fidesz szóvivő csütörtökön arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a Fideszt szeptember 23-i nagygyűlése elhalasztására szólították fel, az MSZP és az SZDSZ csütörtök délután nagyszabású kampányzáró rendezvényt tart a fővárosban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!