Hírek

2006.09.25. 16:37

Fasisztákat fogtak Szlovákiában

Cs. E.

Harminchat szélsőséges magatartást tanúsító személyt állított elő egy Besztercebányához közeli faluban  a szlovák rendőrség, majd közülük tizenhét személy ellen vádat is emeltek. A fasiszta önkényuralmi jelképekkel tetovált és fasiszta jelszavakat ordítozó szélsőségeseket a rendőrség napokon át szemmel tartotta, majd amikor a gyülekezőhelyükön randalírozni kezdtek, többségüket – köztük hat nőt – őrizetbe vettek. A vád alá helyezetett újfasisztákat a bíróság egytől hat évig terjedő börtönbüntetésre ítélheti – írta a besztercebányai kerületi rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatására hivatkozva  a TASR szlovák hírügynökség.

Szlovákiának nem kell attól tartania, hogy az Európai Parlament (EP) határozatban marasztalja el a magyarellenes megnyilvánulások miatt – nyilatkozta a legnagyobb szlovák ellenzéki politikai tömörülés, a Mikulás Dzurinda előző kormányfő vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS) egyik uniós képviselője. 

Peter Stiastny szerint az EP plenáris ülésén napirendre sem kerül a szlovák-magyar viszony kérdése. A politikus úgy fogalmazott: az ország demokratikus, s mint ilyen az emberi és kisebbségi jogokat is teljesen tiszteletben tartja. Korábban egyébként éppen ő volt az, aki az Európai Néppártnál nemzetközi megfigyelői csoport felállítását kezdeményezte az incidensek miatt. Azt nem indokolta meg a képviselő, hogy az utóbbi hetekhez képest mitől változott meg a véleménye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!