Hírek

2006.04.09. 23:15

Ötpárti parlament

Négy pártlista lépte át a parlamenti bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt, így (a Fideszt és a KDNP-t külön pártnak tekintve) ötpárti lesz a következő országgyűlés.

BAMA

Az eredmények majdnem döntetlent mutatnak: az MSZP alig egy százalékot vert országosan a Fideszre, az SZDSZ ugyanennyit az MDF-re. Így a második forduló dönt arról, hogy Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc alakíthat kormányt.

Az egyéni választókerületek többségében, 109-ben második forduló lesz, 67 mandátum sorsa azonban már tegnap eldőlt. Képviselő lett például Toller László, Áder János, Lamperth Mónika, Szili Katalin, Lezsák Sándor. Összesen már 33 MSZP-, 5 MSZP-SZDSZ-, és 29 Fidesz-jelölt jutott be a parlamentbe. A patkóban listákkal együtt 213 helyet töltöttek be a 386-ból. Tucatnyi választókerületben minimális a különbség. Van, ahol csak 5 szavazat a különbség az első forduló után.

Dávid Ibolya pártjának bejutásával hirtelen megváltozott a politikai erőtér, ezt jelzi, hogy mind az MSZP, mind a Fidesz üdvözölte bejutásukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!