Hírek

2006.03.20. 17:54

Nyilatkozatháború az iraki polgárháborúról

Az iraki háború kezdetének harmadik évfordulóján komoly vita alakult ki az Egyesült Államokban, amelybe bekapcsolódtak a kormányzat vezető politikusai, sőt, az Irakban lévő amerikai csapatok tábornokai is.

E. Cs.

Az amerikai televízió-állomások is idézték Ijád Allavi, volt iraki kormányfő BBC-nek adott interjúját, amelyben Allavi úgy fogalmazott, hogy „naponta 50-60 iraki hal meg, hacsaknem több. Ha ez nem polgárháború, akkor a Jóisten a megmondhatója, hogy mi a polgárháború” - tette hozzá. A Bush-adminisztráció azonban úgy véli: Irakban nincs polgárháború. Dick Cheney a CBS televízióban azt mondta: a jelenlegi helyzetért Abu Muszav al-Zarkavi, az al-Kaida iraki vezetője a felelős, ő és terrorista társai próbálják megakadályozni a demokratikus választások utáni kormány megalakulását. Bush elnök kijelentette: „Olyan stratégiát alkalmazunk, amely győzelemhez vezet Irakban” – fogalmazott Bush. S ez a győzelem, szerinte, biztonságosabbá teszi majd Irakot, sőt, megalapozza a békét is, a jövendő nemzedékek számára. Az elnök sürgette az iraki politikusokat a mielőbbi kormányalakításra, és azt mondta: elégedett az eddig elért eredményekkel, a politikai fejlődéssel.


„Ha Irakot elhagynánk, ez olyan lenne, mintha a II. világháború után visszaadtuk volna Németországot a náciknak” – ezt már Donald Rumsfeld védelmi miniszter állította a Washington Postban. publikált cikkében. Rumsfeld szerint is terroristák ügyködnek azon, hogy polgárháborút robbantsanak ki Irakban, de – írja Rumsfeld – „félelemmel szemlélik, hogy milyen haladást ért el Irak az elmúlt három évben”. A New York Timesban viszont egy nyugalmazott tábornok, Paul Eaton azt fejtegette, hogy Rumsfeld inkompetens, vagyis nem hozzáértő, és mielőbb le kellene mondania.

Ezek is érdekelhetik