Hírek

2006.03.15. 19:17

Kínos díjátadás a Parlamentben

A ceremónia legkínosabb pillanata az volt, amikor az államfő átnyújtotta az elismerést Fekete Jánosnak, a Magyar Nemzeti Bank volt elnökének és Marjai Józsefnek, a kommunista rendszer miniszterelnök-helyettesének. Fekete és Sólyom kezet sem fogott egymással.

BAMA

„A köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetések mögött az egész nemzet elismerése áll, hiszen a kitüntetettek személye a nemzet egységét testesíti meg” – mondta Sólyom László államfő szerdán, mielőtt átadta az állami kitüntetéseket, köztük a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, a kormányfő által elé terjesztett személyek részére.

Az Országgyűlés 1848. március 15-e századik évfordulója alkalmából alapította a legmagasabb rangú magyar állami kitüntetést. Eleinte a tudomány, a művészet és irodalom területén, valamint – a korra jellemző módon – a szocialista termelőmunkában kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkásokat jutalmazták vele. 1963 óta viszont csak kulturális és művészeti alkotó tevékenységért adják, míg a tudományos élet kiemelkedő képviselőit 1990 óta Széchenyi-díjjal jutalmazzák. A kilenc centiméteres, Kossuth Lajost, illetve Széchenyi Istvánt ábrázoló aranyozott bronzszobrocskát a rendszerváltás óta a köztársasági elnök adományozza a miniszterelnök előterjesztése alapján. A kitüntetéssel a dicsőségen kívül pénzjutalom is jár. Az összeg, amely az azévi átlagkereset ötszöröse 1948-ban 20 ezer, 1992-ben már 750 ezer forint volt. Idén 6,2 millió forintnyi adómentes pénzjutalom vándorolt a díjazottak zsebébe.

Kulka János színművész: Nagyon örülök a Kossuth-díjnak. Először az egyik jelölőbizottságban helyet foglaló Bodrogi Gyula mondta, hogy felmerült a nevem. Természetesen nem ért volna csalódásként, ha nem kapom meg, az is jó érzés, hogy gondolnak rám. Különösen érzem most magam, számomra a Kossuth-díjas színészek nagyon magasan helyezkednek el a szakmai ranglétrán, még nem tudom még magam elhelyezni ebben a sorban.

Sztevanovity Zorán előadóművész: Nagyon kellemes meglepetésként ért a kitüntetés híre, ez a legmagasabb elismertség, amivel művészt megjutalmazhatnak. Nagyon örülök a Kossuth-díjnak, úgy érzem, hogy ez egyfajta visszaigazolása annak amiért több évtizede dolgozom. Ez a kitüntetés természetesen nemcsak nekem, hanem a velem együtt dolgozó kollégáknak is szól, ezzel az ő kiváló munkájukat is elismeri a magyar állam.

Fekete János közgazdász - Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal: Sajnálom, hogy vita alakult ki a miniszterelnök és az államfő között a kitüntetésem kapcsán. Úgy gondolom, azért tüntetnek ki valakit, mert valami fontosat csinál. Én ezért az országért mindent megtettem. Ezt a díjat a kormánytól kaptam, nem éreztem semmi ellentmondást. Az furcsa volt, hogy a meghívást az az államfő küldte, aki úgymond nem támogatta a díjazásomat. Nem fogtam kezet Sólyom Lászlóval, az államfő nem kezdeményezte ezt, ha ő nem nyújt kezet, akkor én se.

Ezek is érdekelhetik