Hírek

2006.03.23. 19:22

Elbocsátások a madárinfluenza miatt

Négyszáz dolgozó munkahelye szűnik meg egy hónapon belül a békéscsabai Barnevál Baromfifeldolgozó Kft. üzemében. A Carnex csoporthoz tartozó társaság vezetése március 21-én döntött a drasztikus leépítés mellett.

Ny. L. - F. K.

Dr. Zoltán Péter az üzem tulajdonosa szerint a madárinfluenza-pánik következtében komoly mértékben visszaesett a kereslet. A dolgozókat nem küldik el véglegesen a cégtől.

„Mindenkivel külön-külön leülünk, és megbeszéljük, hogy vállalják-e az ingázást Mezőkovácsházára, vagy Orosházára, ahol a cég üzemei tovább működnek” – mondta Zoltán Péter. Kiemelte, hogy a békéscsabai üzem sem szűnik meg, az egyik vágósor továbbra is üzemel, csak nem csirkét, hanem kacsát és libát dolgoznak majd fel.

Ugyanakkor elismerte, hogy a további működés is bizonytalan, mivel a járvány következtében a teljes baromfiágazat nehézségekkel küzd. Az elmúlt hetekben nem kevesebb, mint 20 százalékkal esett vissza a baromfihús-fogyasztás, és ennek megfelelően a megrendelések száma is.

A békéscsabai Barnevál többszáz millió forinttal tartozik a termelőknek.
Közben tegnap délben feloldották az egészségügyi zárlatot Csátalja és Nagybaracska körzetében. A két települést február 15-én zárták le, miután több madárinfluenzával fertőzött hattyútetemet találtak közelükben.

Mindenről nem tehet a madárinfluenza
„Óriási a verseny a baromfiágazatban, így biztos vagyok benne, hogy a madárinfluenza-pánik csak az egyik össztevője a békéscsabai cég problémájának” – jelentette ki lapunknak Gráf József mezőgazdasági miniszter. A miniszter kifejtette, hogy a napokban terjesztette a magyar kormány az Európai Unió elé azt az 5 milliárd forintot is meghaladó gazdasági segélycsomagot, amely éppen ilyen esetekben jelentene segítséget a nehéz helyzetbe jutott cégeknek. „Jelentős összegeket fordíthatnánk hűtőházi tárolásra, készletezésre, de adhatnánk akár hitelgaranciát is, illetve számtalan egyéb módon segíthetnénk a baromfiágazat szereplőit” – mondta a miniszter.

Ezek is érdekelhetik