Hírek

2005.11.10. 07:00

Nyílt kormányülés száztíz lépéssel

Nyilvános ülésen számolt be a kormány a Száz lépés program jelenlegi állásáról, eddigi eredményeiről.

Tibay G.

Az újságírók és stábok tömött sorokban mintegy húsz percet várakoztak a bebocsáttatásra; mint kiderült, érdemes volt várni. A kormányfő és tárcavezetői személyesen értekeztek a programmal kapcsolatos eddigi és későbbi teendőikről: a szolgálati számítógép egyedül Kovács Kálmán előtt volt nyitva, igaz, ő nem szólalt fel, de legalább informatikai miniszter.

[caption id="" align="alignright" width="270"] Csizmár: a feketefoglalkoztatás felszámolására tett lépések sikeresek voltak – fotó: Kallus György
[/caption]Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elmondta: áprilisban száz lépést vállaltak, melyből végül száztíz programpont lett: hozzátette, a szakértők ugyanakkor nem is ennyi lépésről, egyenesen 150 pontot érintő intézkedéscsomagról beszélnek. Mint mondta, 43 intézkedés már hatályba lépett, további 43 januártól érvényesül, míg 24 intézkedés a következő években, 2010-ig teljesül majd. A kormányfő hangsúlyozta, nem állnak meg ennyinél: a jövő héttől a kis- és középvállalkozások fejlesztéséről, foglalkoztatáspolitikai kérdésekről és egészségügyi fejlesztésről tárgyal majd a kabinet.

A miniszterek sorában Göncz Kinga ifjúsági, családügyi és szociális miniszter arról számolt be, a parlament a héten elfogadta a családtámogatásokat szabályzó törvényt. Hangsúlyozta a kormány által már elfogadott, hamarosan a Ház elé kerülő nyugdíjkorrekciós jogszabály fontosságát. Lamperth Mónika belügyminiszter a lakótelepi rendőrséggel kapcsolatos intézkedések fontosságáról szólt. Mint mondta, az eddigi 19 egység mellé jövőre további hat őrs létrehozását tervezik. Bejelentette: a kormány 600 milliós pályázati alapot különít el a helyi – elsősorban lakótelepi – közösségek támogatására. Kolber István regionális fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter a panel plusz program fontosságát emelte ki, mellyel – mint mondta – idén mintegy 50 ezer lakást sikerült felújítani. Bozóki András miniszter azt közölte: a kortárs műalkotások vásárlását segítendő azok értékét a vállalkozások ezentúl öt év alatt leírhatják adóalapjukból.

Csizmár Gábor munkaügyi miniszter beszámolt arról, hogy a feketefoglalkoztatás felszámolására tett lépések sikeresek voltak: a tavalyihoz képest mintegy 90 ezerrel nőtt az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatottak száma. Hozzátette, a fiatalok munkába állását segítő START-program eddigi négy hete alatt mintegy 4200 kártyát igényeltek az érintettek. Rácz Jenő egészségügyi miniszter arról beszélt, hamarosan megérkezik a szolgálathoz a mintegy négymilliárdos pályázaton beszerzett 40 rohamkocsi és 80 mentőautó. Kitért arra, hogy hamarosan indulhat a mentőhelikoterek beszerzésére és bázisfejlesztésre kiírandó pályázat is. A tárcavezető másik fontos pontként a nemzeti rákellenes program teendőiről szólt. Mint elmondta, cél a rákos halálozások számának tíz százalékos csökkentése. Összegzésként úgy fogalmazott: az egészségügyben tervezett 21 lépés teljesítése időarányosan halad. Huszonkettedik lépésként a gyermekegészségügy fejlesztését említette.

Veres János pénzügyminiszter arról számolt be, az Országgyűlés előtt szerepel a tőzsdeélénkítés hat pontja; emlékeztetett arra, a parlament a héten elfogadta az adótörvényeket is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!