Hírek

2005.11.21. 14:35

Megállíthatatlanul pusztít az AIDS

Idén ötmillióan fertőződtek meg HIV vírussal, így világszerte már 40,3 millióan élnek együtt az AIDS kórokozójával – derül ki az UNAids most kiadott éves jelentéséből. Az ENSZ szervezetének adatai szerint elsősorban a vírus kelet-európai és közép-ázsiai terjedése ad okot aggodalomra. Az Orosz Föderáció államaiban 2004 végén hivatalosan 300 ezret tett ki a fertőzöttek száma, ám szakértők szerint ez a szám jóval magasabb. 2003 végén ugyanis 806 ezerre becsülték számukat.

BAMA

A járvány még mindig Fekete-Afrikában pusztít a legnagyobb mértékben: az összes ismert fertőzött majdnem kétharmada, 25,8 millióan itt élnek, s 2005-ben 2,4 millió afrikai halálát okozta az AIDS. Az elmúlt egy évben összesen 3,1 millió áldozatot követelt a betegség. Közülük minden hatodik gyermek volt.

Amíg a vírus terjedése egyelőre megállíthatatlannak tűnik Afrikában, a HIV-fertőzöttek száma meglepő csökkenést mutat például a thaiföldi és kambodzsai prostituáltak és klienseik között – áll az ENSZ tanulmányában. A szakértők ugyancsak pozitív fejleményként említik, hogy a kór elleni gyógyszeres kezelés ma már nem csak az észak-amerikai és nyugat-európai betegek privilégiuma. Az adatok szerint még olyan országokban is, mint Argentína, Brazília, Chile és Kuba eléri a nyolcvan százalékot a kezelt fertőzöttek aránya. Afrika helyzete ebből a szempontból is elkeserítő: csak minden tizedik fertőzött kap gyógyszert a retrovírus ellen.

Az UNAids Magyarországot az észak-amerikai, nyugat-, illetve közép-európai országokat magába foglaló csoportba sorolja. Ebben a régióban az elmúlt két évben százezerrel nőtt a fertőzöttek száma. Míg 2003-ban 1,3-2,5 millióan élhettek HIV-vírussal a szervezetükben, ma ez a szám 1,3-2,6 millió lehet a szakértők szerint. Az ismert fertőzöttek száma ugyanebben az időszakban 1,8-ról 1,9 millióra emelkedett. Nőtt ugyanakkor a nők aránya: két éve 450 ezren, most 490 ezren voltak HIV-fertőzöttek. A fertőzött gyermekek száma az elmúlt két évben 63 ezerről 65 ezerre emelkedett. A halálesetek száma nem változott: most is, ahogy 2003-ban várhatóan 30 ezer életet követel a HIV/AIDS. A stagnálást elsősorban a terápia fejlődéséhez kötik a szakértők.

Tények

- 2005-ben 3,1 millióan halnak meg AIDS-ben, közülük 570 ezren gyermekek.

- Majdnem ötmillió új fertőzöttet jegyeznek fel.

- Egyedül a Karibi-térségben nem változott a fertőzöttek száma, a világ többi régiója növekedést mutat.

- A világ népességének tíz százalékát adó Fekete-Afrikában él a fertőzöttek több mint hatvan százaléka. A 25,8 millió fertőzött egymillióval több, mint két évvel ezelőtt.

- 1981, az AIDS első diagnosztizálása óta 25 millió áldozatot követelt a betegség.

- Majdnem ötmillió új fertőzöttet jegyeznek fel.

- Egyedül a Karibi-térségben nem változott a fertőzöttek száma, a világ többi régiója növekedést mutat.

- A világ népességének tíz százalékát adó Fekete-Afrikában él a fertőzöttek több mint hatvan százaléka. A 25,8 millió fertőzött egymillióval több, mint két évvel ezelőtt.

- 1981, az AIDS első diagnosztizálása óta 25 millió áldozatot követelt a betegség. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!