Hírek

2005.11.10. 00:00

Ismét lopják az autónkat

Jövőre minden esélyünk megvan arra, hogy az ország bármely részén elviszik a lopós autók parkoló járművünket, ha akadályozza a forgalmat.

Europress-összeállítás

Szerdán Szegeden elszállítottak egy szabálytalanul parkoló autót, benne egy ötéves kislánnyal. A közterület-felügyelőknek és a rendőröknek nem tűnt fel, hogy nem hagyta üresen az autót az éppen a patikában vásárló apuka. Bár az eset egyedi, nem kizárt, hogy a jövő év elejétől újra rendszeresen elszállíthatják azokat a parkoló autókat, amelyek akadályozzák a forgalmat. Jelenleg ez kizárólag a rendőrség hatásköre, az ország legnagyobb részén azonban három éve nem élnek vele. Az MSZP parlamenti képviselőcsoportja szerint a közterület-felügyeletek ellátnák ezt a feladatot, ezért várhatóan még ebben a hónapban törvényjavaslatot nyújtanak be erről. Ha az új jogszabályra rábólint a parlament, akkor az önkormányzatok lehetőséget kapnak arra, hogy eldöntsék: városukban elszállítsák-e a súlyosan szabálytalanul parkoló autókat. Ebbe nem kellene bevonni a rendőröket úgy, mint eddig.

Amíg gyakorlat volt a szabálytalanul parkoló autók elvitele, addig 7500–9000 forintba került a tulajdonosnak, ha vissza akarta szerezni gépjárművét. Roszszabbul járt, ha parkolásával egy rendezvény lebonyolítását gátolta, ekkor 13 ezer forintot is elkérhettek a szállításért. A telepen őrzött autójára pedig még naponta 500–1000 forintnyi napidíjat számítottak fel.

A szabálykövető autósokat joggal dühíti, hogy egy maroknyi sofőr minden további nélkül elállja akár kórházak mentőbejáratát is – mondta lapunk érdeklődésére Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi MSZP-frakció vezetője. Pillanatnyilag nem szállítják el ezeket az autókat sem. A közterület-felügyelők jelenleg annyit tehetnek, hogy kerékbilincset helyeznek fel a gépjárműre, ezzel azonban nemcsak az autót, hanem a problémát is rögzítik – mondta lapunknak Janocsek Ferenc, a Fővárosi Közterület-felügyelet szóvivője. Meggyőződése, megoldanák a parkolási problémákat, ha az elszállításra is lehetőséget kapnának.

Ahol elviszik…

Somogy megyében jelenleg is elszállítják a tilosban parkoló autókat. De ez csak Kaposváron gyakorlat. Naponta körülbelül 2–3 járművet visznek el. Egy jelenleg is hatályos kormányrendelet, illetve a KRESZ-ben előírtak alapján végzik az elszállítást. Mivel a rendőrségnek nincs ehhez megfelelő eszköze, egy vállalkozóval kötöttek szerződést. A jövőben sem szüntetik meg a mai gyakorlatot – tudtuk meg Kulcsár Tibor alezredestől, a közlekedésrendészeti alosztály vezetőjétől.

A baranyai megyeszékhelyen is működnek jelenleg lopós autók. A Pécsi Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint csak különösen indokolt esetben alkalmazzák ezeket. Akkor, ha a jármű a forgalmat nagymértékben akadályozza, vagy egy ingatlanból lehetetlen az adott gépkocsi miatt kihajtani. Az elszállítást két cég felváltva végzi, a rendőrségi ügyeleten keresztül riasztják őket. A társaságok egy e célt szolgáló telepre szállítják el a tilosban parkolókat. Az autó kiváltása közel 15 ezer forint, de a késlekedőket napidíj is terheli.

…és ahol nem

Jász-Nagykun-Szolnok megyében eddig nem működtek lopós autók, nem szállítják el sehol a tilosban parkolókat, csak derekasan megbüntetik a gazdáikat. Békés megye nagyobb városaiban sem volt eddig lopósautó-rendszer, és – ahol leginkább elképzelhető lenne – Békéscsabán nem is tervezik, hogy bevezetnék. Bács-Kiskun megye egyetlen városában sem szállítják el a tilosban parkoló járgányokat. Azokat sem, amelyekért nem fizetnek parkolási díjat. A rendőr a feljelentést otthagyja a jármű szélvédőjén. A „lopóskocsi-szolgáltatás” bevezetését egyelőre sehol sem tervezik. Kecskeméten egyébként a szabálytalan parkolás nem jelent nagy problémát.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságnak nincsen lopós autója, korábban sem használták a darus masinát. Dr. Nemes Ferenc rendőr ezredestől, a megyei rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatójától megtudtuk: nem tud a megyében olyan parkolást tiltó közlekedési tábláról, amely a lopós autó emblémájával egészülne ki.

Nem alkotmányellenes

Az autók elszállítása nem alkotmányellenes – közölték lapunkkal az Alkotmánybíróságon. Az elszállításról az AB nem adott ki soha határozatot. Olyan már előfordult 1996-ban, hogy a főváros kerékbilincs-elhelyezésért szóló rendeletét alkotmányellenesnek minősítették. A kerékbilincsről mint módszerről a taláros testület álláspontja az, hogy „elfogadható eszköz” a közérdek érvényesítésére, és nem sérti a tulajdonhoz való jogot olyan mértékben, hogy alkotmányellenes lenne a használata. Vélhetően tehát, ha az AB a jövőben nyilatkozna az elszállításról, valószínűleg hasonló határozatot adna ki, és hivatalosan sem lenne alkotmányellenes az autók elvitele.

autókat. De ez csak Kaposváron gyakorlat. Naponta körülbelül 2–3 járművet visznek el. Egy jelenleg is hatályos kormányrendelet, illetve a KRESZ-ben előírtak alapján végzik az elszállítást. Mivel a rendőrségnek nincs ehhez megfelelő eszköze, egy vállalkozóval kötöttek szerződést. A jövőben sem szüntetik meg a mai gyakorlatot – tudtuk meg Kulcsár Tibor alezredestől, a közlekedésrendészeti alosztály vezetőjétől.

A baranyai megyeszékhelyen is működnek jelenleg lopós autók. A Pécsi Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint csak különösen indokolt esetben alkalmazzák ezeket. Akkor, ha a jármű a forgalmat nagymértékben akadályozza, vagy egy ingatlanból lehetetlen az adott gépkocsi miatt kihajtani. Az elszállítást két cég felváltva végzi, a rendőrségi ügyeleten keresztül riasztják őket.

A társaságok egy e célt szolgáló telepre szállítják el a tilosban parkolókat. Az autó kiváltása

közel 15 ezer forint, de a késlekedőket napidíj is terheli. …és ahol nem Jász-Nagykun-Szolnok megyében eddig nem működtek lopós autók, nem szállítják el sehol a tilosban parkolókat, csak derekasan megbüntetik a gazdáikat.

Békés megye nagyobb városaiban sem volt eddig lopósautó-rendszer, és – ahol leginkább elképzelhető lenne – Békéscsabán nem is tervezik, hogy bevezetnék.

Bács-Kiskun megye egyetlen városában sem szállítják el a tilosban parkoló járgányokat. Azokat sem, amelyekért nem fizetnek parkolási díjat. A rendőr a feljelentést otthagyja a jármű szélvédőjén. A „lopóskocsi-szolgáltatás” bevezetését egyelőre sehol sem tervezik. Kecskeméten egyébként a szabálytalan parkolás nem jelent nagy problémát.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságnak nincsen lopós autója, korábban sem használták a darus masinát. Dr. Nemes Ferenc rendőr ezredestől, a megyei rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatójától megtudtuk: nem tud a megyében olyan parkolást tiltó közlekedési tábláról, amely a lopós autó

emblémájával egészülne ki. Nem alkotmányellenes Az autók elszállítása nem alkotmányellenes – közölték lapunkkal az Alkotmánybíróságon. Az elszállításról az AB nem adott ki soha határozatot. Olyan már előfordult 1996-ban, hogy a főváros kerékbilincs-elhelyezésért szóló rendeletét alkotmányellenesnek minősítették. A kerékbilincsről mint módszerről a taláros testület álláspontja az, hogy „elfogadható eszköz” a közérdek érvényesítésére, és nem sérti a tulajdonhoz való jogot olyan mértékben, hogy alkotmányellenes lenne a használata. Vélhetően tehát, ha az AB a jövőben nyilatkozna az elszállításról, valószínűleg hasonló határozatot adna ki, és hivatalosan sem lenne alkotmányellenes az autók elvitele. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!