Hírek

2005.11.04. 00:00

Hol van a rettegett terrorista?

Egyesek szerint nem él, mások szerint bújkál. Mindenesetre Bin Ladent senki nem látta egy éve, amikor videoüzenetben fenyegette meg a Nyugatot.

Csák E.

A muszlim fegyveresek internetes honlapjainak hőse ma Abu Muszab az-Zarkavi. A jordán származású terrorista egyes értesülések szerint arra készül, hogy kiterjessze „szent” háborúját Európára és az arab országokra. S amíg Bin Laden esetleg eltűnést alakít, helyettese, az al-Kaida propagandistája egyre többet szerepel a televízióban. Az egyiptomi orvost mind többen a terrorszervezet ideológusának nevezik, aki hang- és képüzeneteiben mindenről beszél, az iraki választásoktól a kasmíri földrengésig.

Egy szakértő szerint a vezérek között tudatos szereposztás van. Bin Laden az elnök, aki csak nagy fontosságú ügyekben szólal meg, Zavahiri pedig a kormányfő, aki a napi ügyekkel foglalkozik. Az is elképzelhető, hogy Bin Laden súlyos beteg, és rossz hatást váltana ki hívei körében, ha megjelenne a képernyőn. A Daily Telegaph egy arab hírszerzői forrást idéz, amely szerint Bin Laden halott. Pakisztánban az egyik újság már nyáron arról írt, hogy Kandagar afgán városban temették el. Indiai lapok azt állítják, hogy a fő terrorista a kasmíri földrengés során vesztette életét. Bármi is történt, egyre erősebb az a vélemény, hogy az al-Kaida mint szervezet, már valójában nem működik. Tagjai elestek, fogságba kerültek vagy szétszórtan bújkálnak. „A helyzet a McDonald’s-ra emlékeztet – fogalmaz az egyik szakértő –: Bin Laden és Zavahiri a márkatulajdonos, Zarkavi pedig árulja a hamburgert.”

A helyzet változására az a levél is utal – ha valódi –, amelyet az amerikaiak fogtak el néhány hónapja. Ebben Zavahiri pénzt kér, panaszkodik az egyre veszélyesebb pakisztáni hadseregre, s bírálja Zarkavit síiták legyilkolásáért. Emellett emlékeztet arra, hogy szükség van a nép támogatására ahhoz, hogy visszaállítsák az iszlám kalifátust. A terrorizmus elleni harc fő problémája ma az, állapítja meg egy brit lap, hogy Ladenék eszmevilága már megfertőzte a lakosságot. Ideológiájuk tovább él akkor is, ha ők már nem lesznek. A fanatizmusnak mély gyökerei vannak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!