Hírek

2005.11.02. 00:00

Felszámolási hullám a konzerviparban

Csökkenő termelés, szűkülő piaci mozgástér és romló finanszírozás jellemzi a hazai konzervipari vállalkozásokat az EU-csatlakozás óta. A felszámolási hullám már elérte az iparágat, amely várhatóan további gyárbezárások elé néz. A meghatározó alapanyagok feldolgozott mennyisége 10–30 százalékkal zsugorodott.

H. L.

Az előzetes adatok szerint 2005-ben a cégek összesen 700–800 ezer tonna alapanyagot vettek át, szemben a korábbi évek egymillió tonna feletti teljesítményével. A felvásárlás visszafogásából az következik, hogy a várható termelés is jelentősen csökken az elmúlt évekre jellemző 550–600 ezer tonnához képest. A meghatározó vállalkozások eddig talpon maradtak. Az évi 100–140 milliárd forint összárbevételű iparágat néhány cég dominanciája jellemzi. A rangsort a Globus - csoport vezeti 33– 35 milliárd éves árbevétellel, őt a francia Bonduelle és a magyar tulajdonú Univer követi 20–22 milliárd forgalommal. Kéttucatnyi cég mondhat magáénak jelentősebb, egy-két milliárdos árbevételt, a fennmaradó 200–300 kisebb konzervüzem pedig jórészt regionális feldolgozónak minősül. Rövid távon főként ez utóbbi cégek lehetnek az uniós csatlakozás vesztesei: e vállalkozói kör 30 százaléka is tönkremehet a következő években.

A válság azonban szinte mindenkit elért. A Globus a több mint 600 milliós tavalyi veszteség után idén el sem indította a nagykőrösi paradicsomsűrítmény-gyártást, s több terméket megszüntetett. Az Univer a kecskeméti konzervgyárban bérbe adta a zöldborsó- és csemegekukorica-feldolgozásra alkalmas sorokat. A recesszió egyik oka az erős forint, amely nehezíteti az exportot. A tavalyi uniós csatlakozás óta feszültséget okoz a fokozódó import is. A paradicsomsűrítmények előállítását már főként a rendkívül olcsó kínai termékek nehezítik. A bővülő behozatal miatt az idén káosz alakult ki az uborkapiacon is: a hazai gyártók pereket fontolgattak az élelmiszerláncok ellen, mert azok az olcsó német importárukra hivatkozva vissza akarták mondani a magyar beszállítókkal kötött szerződéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!