Hírek

2005.11.12. 00:00

Államok sokasága teljes összeomlás előtt?

A Carnegie Békealapítvány ismét közzétette a világ „nem stabil” országainak névsorát. A kutatók 12 szempont alapján vizsgálódtak, s azt nézték, hogy milyen népességi, gazdasági, politikai vagy katonai tényezők vezethetnek egy-egy állam felbomlásához.

Csák E.

Az első húsz között van több afrikai ország, Irak, Afganisztán, Kolumbia, Haiti és a Dominikai Köztársaság. A 2. kategóriába azok az országok kerültek, amelyek – bizonyos feltételek létrejötte esetén – veszélybe kerülhetnek. Két posztszovjet köztársaság szerepel a névsorban, a 24. helyen Üzbegisztán, a 38-on Ukrajna. De ide sorolták Szíriát, Etiópiát, Pakisztánt, Paraguayt, Egyiptomot és Perut is.

A harmadik csoportba azok az államok tartoznak, amelyeknek nagy esélye van a jövőben a felbomlásra. Ilyenek: Fehéroroszország (43.), Azerbajdzsán (53.), Oroszország (59.), Szaúd-Arábia, Törökország, Vietnam, a Fülöp-szigetek, Irán és Kuba. Oroszország szétesését egyébként az amerikai hírszerzés, a CIA már többször megjósolta; legutóbb azt jelentette, hogy 2015-ben Oroszországból 6–8 új állam alakul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!