Hírek

2005.11.26. 00:00

A rendet erősítheti a csecsenföldi választás

Csák Elemér

A Kreml háromszakaszos rendezési terve szerint vasárnap parlamenti választásokat tartanak Csecsenföldön. A köztársaság parányi méretei ellenére minden úgy történt, mint a nagyoknál: 353 jelölt indult nyolc párt képviseletében, s szabályosan kampányoltak a voksok megszerzéséért. A demokratikus intézmények formálódása azt a reményt sugallja, hogy Oroszországnak ebben a viharos sarkában 11 év két háborúja után megerősödik az alkotmányos rend.

„A hivatalos Moszkvának szüksége van a törvényhozási választásokra, hogy legitimitásuk utolsó maradványától is megfossza a szakadárokat a Nyugat szemében” – nyilatkozta egy független lap szerkesztője, Timur Alijev.  „Az új parlament a hiányzó láncszem a hatalmi rendben.” A Demosz jogvédő mozgalom vezetője, Tatjana Loksina ezzel szemben úgy véli: Csecsenföldön a valódi hatalom a megölt elnök fia, Ramzan Kadirov kezében van, aki a militarizált biztonsági erőkre támaszkodik.

Egy moszkvai intézet felmérése szerint a csecsenföldiek 48 százaléka bízik a választások tisztaságában. Az emberek belefáradtak a háborúzásba, inkább hajlandók elfogadni Moszkva irányítását a békéért cserébe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!