Hírek

2005.10.17. 00:00

Zenekedvelő tengeri emlősök

A delfinek vérében van a ritmus: felismerik a dallamokat és ritmikus éneklésre is képesek. Amerikai kutatók két delfinnel kísérleteztek, és bebizonyosodott állításuk igazsága.

Simon Krisztián

[caption id="" align="alignleft" width="244"] Eddig játékukkal szórakoztattak minket. Lehet, hogy énekelni is fognak?
[/caption]A Batman-sorozat betétdalának magas frekvenciájú eldúdolása igazolja, hogy az emberek mellett más élőlények is képesek felismerni a ritmusokat. Heidi Harley, a New College of Florida kutatója csapatával az első kísérlet során egy kifejlett hím delfinnek hat különböző dallamot játszott le. A dallamok tempóját és frekvenciáját váltogatták, így megbizonyosodhattak arról, hogy az állat tényleg a ritmusra reagált. A tengeri emlősnek nem jelentett problémát a hangok megkülönböztetése. Amikor az első nótát hallotta, az uszonyával integetett, míg a második dallam hatására egy labdát bökdösött az orrával. A második kísérlet során a kutatók arra próbáltak rávenni egy másik delfint, hogy egy pneumatikus kapcsoló és egy szintetizátor segítségével a hallott muzsikát utánozza. Emellett az állat megtanulta a különböző futamokat különböző tárgyakkal azonosítani. Amikor egy Batman-figurát mutattak neki, az állat egy rövid és egy hosszú hangból álló ritmust produkált, amely kísértetiesen hasonlított a Batman című tévéfilmsorozat betétdalára. Ebben a nótában női hangok énekelték, hogy Bat-maaaaaaan. A delfin nemcsak egyszerűen a feladatot sajátította el, hanem spontán módon tovább is dúdolta a dallamot, állítják a tudósok. Az énekszó felismerése a beszédkészség részeként kizárólag emberi tulajdonságnak számított, állította Harley, a kísérlet vezetője. Az új tanulmányokból azonban kiderült, hogy ezt a tulajdonságot nem csak a főemlősök nevezhetik magukénak. A kutatók ettől függetlenül nem tartják valószínűnek, hogy a delfinek képesek lennének teljes zeneművek felépítését is megérteni.

Simon Krisztián Eddig játékukkal szórakoztattak minket. Lehet, hogy énekelni is fognak? -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!