Hírek

2005.10.03. 00:00

Terror az étteremben

Az indonéziai szigeten huszonhatan meghaltak, több mint százan megsebesültek a robbanásoktól.

Csák Elemér

Öngyilkos merénylők hajtották végre szombaton a Bali szigeti robbantásokat. Anszájad Mbai, az indonéz biztonsági minisztérium terrorelhárító osztályának vezetője elmondta újságíróknak: leszakadt fejeket találtak a robbanások gócpontjában, valószínűleg az öngyilkos terroristákét. A három tettes minden bizonynyal övére erősített robbanószerkezetet hozott működésbe. Hozzátette: feltételezése szerint a Dzsemáa Iszlamija iszlámista csoport szervezte meg a merényletsorozatot.

Az elkövetés módja ugyanolyan volt, mint a 202 emberéletet kioltó 2002. évi merényletsorozaté, illetve mint a Dzsakartában végrehajtott tavalyi és tavalyelőtti robbantásoké. Ennek alapján az indonéz hatóságok azt is feltételezik, hogy ugyanaz a két malajziai terrorista, Azahari bin Huszin és Noordin Mohamed Top volt a mostani terrorcselekmények értelmi szerzője, aki a korábbiakat is szervezte. Mindketten vezető személyiségei az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő csoportnak. A támadások feltehetően az idegenforgalom ellen irányultak, amely nemrég lábalt ki a korábbi merényletek következményeiből.

A szombati robbanások három zsúfolt étteremben következtek be Indonézia népszerű üdülőszigetén. Az áldozatok között több külföldi is van. A dzsakartai magyar nagykövet, Busztin György közölte: áttanulmányozta az áldozatok listáját, amelyet eljuttattak a diplomáciai képviseleteknek, és nem talált magyar nevet sem a sebesültek, sem a halottak között. Az indonéz fővárosban mintegy 18 ezer rendőrt vezényeltek az utcákra, a középületek, valamint a követségek védelmére.

Nevéről a Paradicsom jutott a turisták eszébe

Bali a Kis-Szunda-szigetek egyike, Jávától a Bali-szoros választja el. Területe: 5800 km2. Különösen középső részein hegyek borítják, legmagasabb az Agung (3414 m). Az elég sűrű esők és a meleg éghajlat termékennyé teszi; fő terméke a rizs és a gyapot. Lakói (körülbelül 700000) szintén rokonai a jávaiaknak, nyelvük is csak kevéssé különbözik. A szigetet a többi között az teszi érdekessé, hogy rajta a Brahma vallása és a vele járó kasztrendszer épen fenntartotta magát a XV. századbeli mohamedán beözönlés ellenére is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!